Kredietcrisis dwingt Fortis tot afboekingen

Bank en verzekeraar Fortis heeft in het eerste kwartaal van 2008 de winst fors zien dalen als gevolg van de kredietcrisis. De bank moest voor 380 miljoen euro afschrijvingen inboeken wegens de waardevermindering van de beleggingen.

Dat heeft het Belgisch-Nederlandse bedrijf vanmorgen bekendgemaakt. Ondanks de afschrijvingen behaalde Fortis een winst na belasting van 808 miljoen euro, 31 procent minder dan de 1,17 miljard euro van het eerste kwartaal van 2007.

Topman Jean-Paul Votron zei vanmorgen in een toelichting op de cijfers dat „de financiële markten in de tweede helft van maart verder zijn ingestort”. Hij zei dat nog steeds niet duidelijk was hoe andere economieën last krijgen van de kwakkelende Amerikaanse economie. „Het zou uiteindelijk de commerciële activiteiten kunnen beïnvloeden”, aldus Votron.

Votron benadrukte dat Fortis ondanks de afschrijvingen toch een gezonde winst liet zien, in tegenstelling tot een branchegenoot als de Zwitserse UBS. De winst is te danken aan „onze strategie om sterk vertegenwoordigd te zijn in de Benelux, een regio met een sterke kredietgeschiedenis en relatief lage volatiliteit in winsten”.

Het grootste deel van de winst werd behaald door de bank, 721 miljoen euro. Dat is inclusief een afschrijving van 231 miljoen euro op de portefeuille met gestructureerde kredietproducten. De verzekeringstak haalde een winst van 219 miljoen euro, inclusief een afschrijving van 149 miljoen euro. Die afschrijving werd voornamelijk veroorzaakt door onrust op de financiële markten. Fortis nam eind vorig jaar samen met het Spaanse Santander en de Britse Royal Bank of Scotland ABN Amro over. De onderdelen die Fortis kocht (voor 24 miljard euro) droegen voor 319 miljoen euro bij aan de winst.

De Franse bank Société Générale maakte vanmorgen forse afschrijvingen van in totaal 1,2 miljard euro bekend. De winst in het eerste kwartaal daalde met 23,4 procent en kwam uit op 1,1 miljard euro. Concurrent Crédit Agricole wil 5,9 miljard euro aan nieuw kapitaal aantrekken om de verliezen als gevolg van de kredietcrisis te compenseren, zo maakte de bank vanmorgen bekend. Door een verlies van 1,2 miljard euro bij de investeringstak Calyon komt de nettowinst van Crédit Agricole in het eerste kwartaal volgens voorlopige cijfers uit op 892 miljoen euro.

De Britse bank HSBC, de grootste bank van Europa, maakte gisteren de kwartaalresultaten bekend. Ondanks een forse afschrijving van 2,1 miljard euro viel de winst mee.