Hou op hip te willen zijn!

Nrc.next lijkt zijn lezer niet langer te zien als intelligente, onafhankelijke, ondernemende stadsbewoner, maar als grijze muis die een stevige handleiding nodig heeft om het leven vorm te geven. Een onzekere dertienjarige die van de Elle Girl moet horen dat de overall weer hip is voor ze er een durft aan te trekken. Een huisvrouw op leeftijd die de Libelle nodig heeft om haar vrije uren door te komen; ‘ga eens samen bloemschikken, gezellig!’.

Nrc.next wil de lezer niet alleen informeren, maar ook inspireren, verklaarde de redactie de eerste glossy in de begeleidende krant, zo’n twee weken geleden. Daarom werden in de glossy, met het thema fantasie, ‘voorlopers’ geportretteerd die de lezers konden ‘navolgen’. Ja, blijf daar maar even hangen: ‘navolgen’. Stond er echt.

Een paar dagen daarvoor werd de lezer nog voorgehouden dat als we hip wilden zijn we plaatjes moesten gaan draaien in het park. En op 29 april vertelde de redactie waar de lezers moesten zijn tijdens KoniginneNach en welke mandjes we ‘absoluut nìet’ - let op het accent - mochten missen.

Nrc.next, de generatie waar jullie je op richten wil geen krant als hipheidsgids. De generatie waar jullie je op richten weet heel goed dat krantenjournalisten helemaal niets met hipheid van doen hebben, maar gewoon mensen zijn die de juiste blogs checken, de juiste cd’s opgestuurd krijgen, en via de gastenlijst naast de echt creatieve mensen kunnen staan.

Dus, lieve nrc.next, houd alsjeblieft op met de stoerste jongen van de klas spelen, en houd je bij het maken van mooie en scherpe verhalen. Dan blijf ik het fijn vinden de dag met jou te beginnen.

Hartelijke groet,

Wekelijks schrijft iemand op uitnodiging een brief aan de next-generatie. Liedewij Loorbach (31) is journalist. Ze werkt bij de Amsterdamse krant Het Parool.

    • Liedewij Loorbach