Heilige Maagd van El Rocío komt ten val

De Heilige Maagd van El Rocío valt met draagbaar en al om tijdens de jaarlijks terugkerende processie in het Spaanse dorpje El Rocío, Andalusië. Elke lente komen naar schatting miljoenen pelgrims eer bewijzen aan de Maagd van de Morgendauw. Ze staat symbool voor liefde, schoonheid, ontroering en vruchtbaarheid. Honderden broederschappen maken met ossenwagens en huifkarren de bedevaartstocht naar El Rocío. Eenmaal daar is het groot feest, waarbij veel wordt gedronken.

In de pinksternacht wordt de meer dan duizend kilo wegende draagbaar met de Maagd van de Morgendauw door een enorme mensenmassa meegedragen uit de kerk van La Virgen del Rocío naar het dorpsplein. Daar wordt de maagd begroet door een hysterische menigte. Het is zo druk dat er jaarlijks gewonden vallen en zelfs enkele doden.

Surf naar de webshop voor het boek Spanje achter de Schermen van NRC-correspondent Steven Adolf waarin hij meer vertelt over El Rocío. Kijk op nrc.nl/webshop