Gebouw TU Delft uitgebrand

Het hoofdgebouw van de faculteit Bouwkunde in Delft moet na de brand als verloren worden beschouwd. (Foto Roel Rozenburg) Delft : 13.5.2008 Brand in het gebouw Bouwkunde van de Technische Universiteit in Delft-Zuid. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Een hevige brand heeft vanochtend het hoofdgebouw van de faculteit Bouwkunde van de TU Delft verwoest. Bij de brand zijn geen gewonden gevallen. Rond het middaguur klonken harde droge knallen uit de bovenste verdiepingen waar geen raam meer heel was. Brandweer en politie waarschuwden voor instortingsgevaar. Het vuur werd bestreden door korpsen van Delft, Haaglanden en Rotterdam-Rijnmond.

Volgens Wytze Patijn, decaan van de faculteit Bouwkunde, is de ontruimingsactie rond kwart over negen „voorbeeldig verlopen”. Toen de brand werd ontdekt waren naar schatting enkele honderden personen in het gebouw.

Op de parkeerplaats achter het dertien verdiepingen hoge gebouw zei Dirk Jan van den Berg, voorzitter van het college van bestuur van de universiteit, vanochtend te vrezen dat het gebouw uit de jaren zeventig geheel verloren zou gaan. Onlangs was men begonnen met de renovatie. Hij prees de medewerkers die, vlak voor het vuur zich uitbreidde naar meer verdiepingen, computerbestanden in veiligheid hebben gebracht. Daardoor is in ieder geval een deel van het wetenschappelijk archief gered, net als veel werk van studenten.

Decaan Patijn hoorde vanochtend vroeg over een breuk in de waterleiding op de zevende verdieping. Waterschade heeft volgens hem een verdieping lager kortsluiting veroorzaakt in een apparaat van de koffiehoek.