Franse regering klaagt over persbureau AFP

Het Franse persbureau AFP staat onder druk sinds president Sarkozy onlangs klaagde over een te vergoelijkende houding van media tegenover de oppositie. AFP moest zich al herhaaldelijk verdedigen tegen het verwijt onvoldoende aandacht te hebben besteed aan een gerechtelijke veroordeling van Sarkozy’s tegenstrever Ségolène Royal.

AFP meldde begin april dat Royal ongelijk had gekregen in een geschil met twee ex-medewerkers. Het persbureau deed weinig met het persbericht waarmee woordvoerder Lefebvre van regeringspartij UMP drie weken later reageerde. Lefebvre, door Sarkozy aangespoord om scherper in de media te komen, vroeg AFP op hoge toon om uitleg.

De verhouding tussen pers en macht is beladen in Frankrijk. Veel kranten zijn afhankelijk van overheidssubsidies. Sarkozy wordt beschuldigd van te hartelijke relaties met mediatycoons. AFP is financieel afhankelijk van de overheid. Het bureau heeft recentelijk 20 miljoen euro extra gevraagd voor multimediale diensten. Gisteren suggereerde minister Albanel (Cultuur) dat AFP alleen meer geld krijgt als het ook een dienst ontwikkelt die álle persberichten van partijen en vakbonden toegankelijk maakt.