Europese titel voor Yuri van Gelder

Turner Yuri van Gelder is zondag in Lausanne Europees kampioen aan de ringen geworden. Met zijn score van 16,500 bleef hij de Bulgaar Jordan Jovtsjev (16,200) en de Fransman Danny Rodrigues (16,050) ruim voor. Het was Van Gelders tweede Europese titel.

In de Zwitserse stad onderstreept Van Gelder de vorm waarin hij dit seizoen steekt. De turner won alle wereldbekerwedstrijden waaraan hij deelnam en bevestigde bij de EK nog maar eens, dat hij veruit de sterkste Europeaan aan ringen is. Gelet op zijn scores misschien wel de sterkste van de wereld, maar die kwalificatie is arbitrair zo lang de Chinezen Chen Yibing en Yang Wei de wereldbekerwedstrijden mijden. Zij bereiden zich in eigen land voor op de Olympische Spelen, waarvoor Van Gelder zich niet heeft geplaatst.

In Europa is Van Gelders suprematie evident, hoewel twee sterke tegenstanders – de Rus Alexander Safosjkin en de Italiaan Andrea Coppolino – bij de EK ontbraken.

Zijn belangrijkste concurrent was de Bulgaarse veteraan Jordan Jovtsjev. Hoewel zijn oefening van hoog niveau is, miste Jovtsjev de stabiliteit die Van Gelder wel aan de dag legde. Bovendien had Jovtsjev een hupje bij de afsprong. Details die zondag het verschil tussen goud en zilver bepaalden.

Rodrigues kon evenmin tippen aan de moeilijkheidsgraad van Van Gelder. Maar de jonge Fransman is een talent met wie hij de komende jaren rekening moet houden.

Jeffrey Wammes behaalde geen podiumplaats. Bij zowel sprong als aan rek werd hij vijfde.