Europese titel revanche voor turner Van Gelder

Turner Yuri van Gelder is zondag in Lausanne Europees kampioen aan de ringen geworden. Met zijn score van 16,500 bleef hij de Bulgaar Jordan Jovtsjev (16,200) en de Fransman Danny Rodrigues (16,050) ruim voor. Het was Van Gelders tweede Europese titel.

In de Zwitserse stad aan het Meer van Genève onderstreepte Van Gelder nog maar eens de glansvorm waarin hij dit seizoen steekt. De turner won alle wereldbekerwedstrijden waaraan hij deelnam en bevestigde bij de EK wederom dat hij momenteel veruit de sterkste Europeaan aan ringen is. Gelet op zijn scores misschien wel de sterkste van de wereld, maar die kwalificatie is arbitrair zolang de Chinezen Chen Yibing en Yang Wei de wereldbekerwedstrijden mijden. Zij bereiden zich in eigen land voor op de Olympische Spelen, waarvoor Van Gelder zich niet heeft geplaatst.

In Europa is Van Gelders suprematie evident, hoewel twee sterke tegenstanders – de Rus Alexander Safosjkin en de Italiaan Andrea Coppolino – in Lausanne ontbraken. Maar daar staat tegenover, dat zij bij elke confrontatie met Van Gelder het onderspit hebben moeten delven.

Zijn belangrijkste concurrent bij de EK was de Bulgaarse veteraan Jordan Jovtsjev. Hoewel zijn oefening voor een 35-jarige turner van hoog niveau is, miste Jovtsjev de stabiliteit die Van Gelder wel aan de dag legde. Bovendien had Jovtsjev een hupje bij de afsprong, waar Van Gelder bewegingloos bleef staan. Details die zondag het verschil tussen goud en zilver bepaalden.

Rodrigues kon evenmin tippen aan de moeilijkheidsgraad van Van Gelder. Maar de jonge Fransman is wel een talent met wie hij de komende jaren rekening moet houden. Rodrigues kwam met een een novum door een breedtehang ruggelings te maken. Maar over het geheel was zijn uitgangswaarde te laag en zijn afsprong te eenvoudig om Van Gelder te kunnen benaderen.

Van Gelder bleek ook bestand tegen de druk die hij zichzelf had opgelegd. Hij vond het niets minder dan zijn plicht om Europees kampioen te worden, temeer daar hij zijn kwaliteiten niet bij de Spelen kan demonstreren. Bovendien wilde Van Gelder zich hoe dan ook revancheren voor de EK van vorig jaar in Amsterdam, waar hij niet eens de finale haalde.

Jeffrey Wammes behaalde geen podiumplaats. Bij zowel sprong als aan rek werd hij vijfde. De sprong is door Wammes opgewaardeerd met een hoge uitgangswaarde, maar hij merkte bij de EK welke risico’s dat met zich meebrengt; bij de afsprong was hij uit balans en verspeelde daardoor dure punten.

    • Henk Stouwdam