een weekeinde vol voetbal

Frank Rijkaard heeft zondag met een nederlaag afscheid genomen van het stadion Nou Camp. In de laatste wedstrijd voor eigen publiek verspeelde Barcelona tegen Mallorca een 2-0 voorsprong en verloor het duel met 2-3. Rijkaard zit komende week in een uitwedstrijd voor het laatst op de bank bij Barça. De fans maakten Rijkaard duidelijk dat ze hem het teleurstellende seizoen niet aanrekenen. Ze lieten vooral hun ongenoegen blijken in de richting van voorzitter Joan Laporta en juichten de trainer hartstochtelijk toe op de momenten dat hij aan de zijlijn van het veld verscheen.

Real Madrid speelde gelijk, tegen Real Zaragoza (2-2). De ‘Koninklijke’ stelde vorige week de Spaanse landstitel al veilig. Ruud van Nistelrooy nam een van de twee treffers van Real voor zijn rekening. Atletico Madrid verzekerde zich door een 1-0 zege op Deportivo La Coruña voor het eerst in twaalf jaar van deelname aan de Champions League. Na een moeizaam seizoen onder Ronald Koeman verzekerde FC Valencia zich onder leiding van zijn opvolger van lijfsbehoud door een 5-1 zege op Levante.

Voor Hamburger SV lijkt het seizoen in een anticlimax te eindigen. De ploeg van trainer Huub Stevens is met nog een ronde te spelen nog niet zeker van plaatsing voor de UEFA Cup. Daarvoor moet de club als vierde of vijfde eindigen. HSV pakt de laatste weken nauwelijks punten. Ook van laagvlieger Energie Cottbus (2-0) kon HSV niet winnen. Nummer twee Werder Bremen, dat twee punten voorsprong heeft op Schalke 04, won makkelijk van Hannover 96: 6-1. Schalke, met interim-trainer Youri Mulder op de bank, versloeg Eintracht Frankfurt: 1-0.

Drievoudig Duits landskampioen 1. FC Köln, dat twee seizoenen geleden degradeerde uit de Bundesliga, speelt komend seizoen weer op het hoogste niveau. De ploeg won van directe concurrent FSV Mainz 05 (2-0). Vorige week verzekerde Borussia Mönchengladbach zich al van het kampioenschap en promotie. Hansa Rostock en MSV Duisburg degraderen uit de Bundesliga.

Anderlecht heeft een plek in de voorronde van de Champions League veiliggesteld. De ploeg uit Brussel won met 2-1 bij Mons-Bergen en hield Club Brugge drie punten achter zich. Brugge versloeg Westerlo (4-0).

De Franse competitie zal pas op de laatste speeldag beslist worden. Koploper Olympique Lyon behaalde een zege op Nancy (1-0), achtervolger Girondins Bordeaux rekende af met Sochaux (2-0). Het verschil op de ranglijst is twee punten in het voordeel van Lyon. Karim Benzema is door zijn collega’s gekozen tot beste voetballer in de Franse competitie.

Rui Costa heeft zijn voetbalcarrière afgesloten. De 36-jarige Portugese spelmaker nam afscheid na de met 3-0 gewonnen wedstrijd van zijn club Benfica tegen Vitoria Setubal. De aanvallende middenvelder speelde van 1994 tot 2001 bij het Italiaanse Fiorentina. Daarna verhuisde hij naar AC Milan waarmee hij in 2003 de Champions League won. Na het EK van 2004 in Portugal beëindigde Costa al zijn interlandcarrière.

De Deense oud-international Ole Fritsen is zaterdag op 66-jarige leeftijd overleden aan een hartstilstand. Fritsen speelde van 1965 tot 1971 in de eredivisie bij GVAV, de voorloper van FC Groningen. De Deen was de afgelopen jaren in zijn geboorteland actief als scout voor FC Groningen.

Trainer Zeljko Petrovic van RKC ergerde zich tijdens de onbesliste uitwedstrijd bij ADO Den Haag (1-1) aan een deel van het thuispubliek. „Ik vind het niet normaal dat supporters oerwoudgeluiden maken als donkere spelers van RKC aan de bal zijn. Zulke geluiden klonken zelfs vanaf de eretribune. Dat vind ik heel kwalijk. ADO Den Haag is een fantastische club die in mijn ogen in de eredivisie thuishoort. Maar een deel van het publiek weet hier ieder jaar weer alles te verpesten.”