Drie keer kritiek op Brown in memoires

Weinig blijft de Britse premier Gordon Brown dezer dagen bespaard. Na een vernietigende nederlaag bij de lokale verkiezingen begin deze maand werd de premier dit weekeinde geconfronteerd met voor hem weinig vleiende onthullingen in kort na elkaar gepresenteerde memoires van drie prominenten uit het tijdperk van zijn voorganger Tony Blair.

Het schadelijkst waren de observaties van oud-vicepremier John Prescott, die dikwijls bemiddelaar was bij conflicten tussen Blair en Brown. Brown kon uitbarsten als een „bloody volcano” en „frustrerend, irritant, verwarrend en prikkelbaar” zijn. Vaak was hij zo chagrijnig dat er niet met hem viel te praten.

Lord Levy, Blairs voornaamste fondsenwerver binnen de Labour Partij, uitte zondag de verdenking dat Brown – destijds minister van Financiën – moest hebben geweten van de omstreden geheime leningen van rijke donoren aan de partijkas. Enkele dagen eerder had Levy in zijn memoires al gezegd dat Blair hem had verteld dat hij niet dacht dat Brown bij de volgende verkiezingen de Tories zou kunnen verslaan.

In een vraaggesprek in The Times wegens de publicatie van haar eigen memoires schoot uitgerekend Blairs vrouw Cherie, geen bewonderaar van Brown, hem te hulp. Haar man acht een zege van Brown wel degelijk mogelijk, zei ze. Tony Blair adviseert Brown over manieren om uit de huidige crisis te raken en de volgende verkiezingen te winnen. Maar Cherie verklaarde ook dat Blair best eerder plaats had willen maken voor Brown als hij Blairs hervormingen maar had willen voortzetten.

Volgens een recente peiling vindt driekwart van de Britten dat Brown er weinig van terechtbrengt. Een andere peiling zegt dat ruim de helft van de Labour-aanhang vindt dat Brown beter kan opstappen.

De volgende Lagerhuisverkiezingen worden op zijn vroegst in 2009 gehouden. Een woordvoerder van Brown liet gisteren weten dat hij vol vertrouwen is dat hij tegen die tijd nog partijleider is. Ook ministers uit zijn kabinet hebben het voor hun chef opgenomen.

Lees fragmenten uit de memoires via nrcnext.nl/links