De Bie stopt met weblog bij VPRO

Bieslog is gesloten. Op zijn dagelijkse weblog heeft Wim de Bie vanochtend om 7.59 uur meegedeeld dat hij er voorlopig mee ophoudt. „Na ruim zes jaar een dagelijks weblog te hebben verzorgd voor de VPRO, denk ik dat de tijd is gekomen op zoek te gaan naar nieuwe ideeën”, schrijft hij. De Bie kondigt aan dat hij daarover de komende maanden gaat nadenken.

Bieslog begon, na een paar maanden proefdraaien, op 1 maart 2002. Nadat in maart 1998 zijn samenwerking met Kees van Kooten stopte, maakte Wim de Bie eerst nog een paar soloseries voor de VPRO-televisie, tot hij na drie jaar besloot „naar een andere vorm te zoeken”.

Die andere vorm werd zijn weblog, waarop in ruim zes jaar vele honderden satirische commentaren op het nieuws („snelcolumnisme”), parodieën, foto’s, filmpjes, verhalen, persoonlijke herinneringen, geluidsfragmenten en links naar andere sites (vaak jazz of poëzie) verschenen. Meestal schreef hij al vóór 9 uur ’s morgens zijn eerste bericht van de dag.

Bieslog werd al in het eerste jaar bekroond met de Nederlandse weblogprijs Dutch Bloggy voor de beste nieuwkomer. Drie jaar later werd hem door de Nipkowjury de Zilveren Prichettprijs toegekend voor de beste multimediale prestatie en in 2006 volgde de Bloggy voor het beste weblog van een bekende Nederlander. Volgens de VPRO kreeg Bieslog maandelijks zo'n 160.000 bezoekers.

Wim de Bie, die komend weekend 69 jaar wordt, zegt dat er „geen enkele externe aanleiding” is voor zijn besluit. „Bieslog wordt bezocht door een trouwe schare lezers en de VPRO wil graag doorgaan.” Hij houdt nog wel een slag om de arm: mocht hij toch nog „een spannend idee voor internet” bedenken, dan keert Bieslog na de zomer in een vernieuwde vorm terug. „U hoort van mij”, luiden zijn laatste woorden.

Wim de Bie gaf ruim zes jaar commentaar op het nieuws op bieslog.vpro.nl

    • Henk van Gelder