Coalitie in Pakistan dreigt te ontrafelen

Islamabad. De vorige maand na moeizame onderhandelingen gevormde Pakistaanse regeringscoalitie dreigde gisteren uiteen te vallen nadat een van de grootste partijen zei op te zullen stappen. Het conflict draait om de herbenoeming van de rechters die president-generaal Musharraf vorig jaar ontsloeg. De PML-N van ex-premier Nawaz Sharif eist dat de rechters al hun oude bevoegdheden terugkrijgen, waardoor ze, eenmaal geïnstalleerd, Musharrafs herbenoeming ongedaan zouden kunnen maken. De PPP, de partij die wordt geleid door Asif Ali Zardari, de weduwnaar van de eind vorig jaar vermoorde Benazir Bhutto, is het daar niet mee eens. Volgens waarnemers vreest Zardari vervolging voor corruptie en wil hij de macht van de rechters daarom inperken. Tijdens onderhandelingen in Londen werd gisteren geen akkoord bereikt, waarop Sharif aankondigde dat zijn ministers vandaag hun ontslag zouden aanbieden.