Chávez: Merkel is een fascist

De Venezolaanse president Hugo Chávez heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel kort voor haar reis naar Latijns-Amerika beledigd door haar als nakomeling van Adolf Hitler aan te duiden. Merkel behoort tot Duits rechts, aldus Chávez, „hetzelfde soort rechts als dat van Hitler: fascisme.”

Chávez deed zijn uitspraken in zijn wekelijkse televisieshow, Aló Presidente. Hij stond op het punt te zeggen dat Merkel naar de hel kan lopen, maar hield zich in. „Señora canciller, se puede ir a ...”, zei hij en pauzeerde voor het effect, waarna er gegiechel klonk in het publiek dat bestond uit legerofficieren, ministers en regeringsfunctionarissen. „Omdat ze een dame is, zal ik verder mijn mond houden.”

Chávez’ woorden volgen op een recent interview met de bondskanselier, waarin ze zegt dat „president Chávez niet voor heel Latijns-Amerika spreekt”.

Merkel reageerde laconiek op Chávez’ woorden. Morgen reist ze naar Brazilië, Colombia en Mexico. Op 16 en 17 mei neemt ze in de Peruaanse hoofdstad Lima deel aan een topontmoeting van de Europese Unie en Latijns-Amerika.

Chávez grapte dat Merkel tijdens de top zou kunnen reageren met de uitspraak: „Waarom houd je niet je kop?” Hiermee verwees hij naar de woorden van de Spaanse koning Juan Carlos tijdens de Ibero-Amerikaanse top in Chili in november vorig jaar. De woordenwisseling tussen de koning en de president was ontstaan nadat Chávez de vorige Spaanse premier, de rechts-conservatief José María Aznar, een „fascist” had genoemd.

Daarop eiste Zapatero van de Venezolaan meer respect, maar Chávez bleef hem onderbreken. De Spaanse koning raakte hierop zichtbaar geërgerd en wijzend op Chávez volgde snel de koninklijke uitval: „¿Por qué no te callas?” (AP, Reuters)