Bhopal na 24 jaar nog steeds giftig

Bhopal na 24 jaar nog steeds giftig New Delhi, 13 mei. De Indiase politie heeft vanmorgen tachtig mensen gearresteerd die vanuit Bhopal op weg waren naar de 800 kilometer verderop gelegen hoofdstad New Delhi. De demonstranten behoren tot een groep overlevenden van de gifgasramp bij Bhopal in 1984. In december van dat jaar kwam een grote hoeveelheid van het zeer gevaarlijke gas methylisocyanaat vrij uit een fabriek voor pesticiden van het Amerikaanse concern Union Carbide, later overgenomen door Dow Chemical. Ongeveer tienduizend mensen verloren het leven bij de ramp, een van de grootste industriële ongelukken in de geschiedenis. Honderdduizenden anderen overleefden, maar hadden wel een gevaarlijke dosis van het gas ingeademd. In het gebied ligt volgens de demonstranten nog steeds zo’n 10.000 ton zeer giftig afval. Foto AP Bhopal gas leak survivors participate in a rally, in New Delhi, Tuesday, May 13, 2008. More than 400 Bhopal gas survivors along with their children rallied to demand economic and medical rehabilitation, an environmental clean-up and a provision of clean drinking water. The Bhopal Gas leak disaster killed at least 10,000 people and affected some 550,000 others in the central Indian city of Bhopal in December 1984. (AP Photo/Manish Swarup) Associated Press