Banken wegens crisis strenger bij verstrekken van krediet

De Nederlandse banken worden dit kwartaal strenger bij het geven van kredieten aan middelgrote en kleine bedrijven. Ook mensen die geld willen lenen om een woning te kopen, kunnen rekenen op strengere voorwaarden.

Dat blijkt uit gegevens die De Nederlandsche Bank op haar website heeft gezet. De banken halen de teugels aan in reactie op winstdalingen als gevolg van de kredietcrisis en de bij vlagen paniekerige sfeer op de financiële markten in de laatste drie kwartalen. De banken staan onder groeiende druk van aandeelhouders, bankentoezichthouders en ander financiële waakhonden om minder risico’s te nemen en meer eigen kapitaal achter de hand te houden.

Het verzwaren van de criteria voor leningen is een van de manieren waarop de crisis op de financiële markten doorwerkt in de reële economie van bedrijfsinvesteringen en huizenaankopen. Die doorwerking is op dit moment zowel in de Verenigde Staten als in Europa waar te nemen.

De Nederlandse banken hebben vanaf het vierde kwartaal vorig jaar de criteria voor leningen aan grote ondernemingen al verscherpt en zijn dat sindsdien blijven doen, zo kan uit de cijfers worden opgemaakt. De cijfers van De Nederlandsche Bank maken deel uit van onderzoek dat de Europese Centrale Bank elk kwartaal doet naar wijzigingen in de kredietvoorwaarden van banken.

De Nederlandsche Bank peilt zes Nederlandse banken, maar zegt niet welke banken dat zijn.

De centrale bank geeft geen aparte cijfers voor het aantal banken dat zijn kredietvoorwaarden verscherpt, gelijk houdt of versoepelt, maar presenteert alleen een saldo. Per saldo 60 procent van de banken rapporteert een daling van de vraag naar woninghypotheken in het afgelopen eerste kwartaal, een percentage dat alleen in het eerste kwartaal van 2004 werd overtroffen.

Per saldo 17 procent van de banken verwacht in dit kwartaal de voorwaarden voor woninghypotheken aan te scherpen. Dat was het vorige kwartaal nog nul, terwijl de banken in het tweede en derde kwartaal van vorig jaar hun criteria voor woninghypotheken nog versoepelden.

    • Menno Tamminga