AZ als ideale sparringpartner voor cupfinale

Zenit St. Petersburg speelt morgen de UEFA-Cupfinale tegen Glasgow Rangers. In Alkmaar oefende de Russische ploeg van trainer Dick Advocaat tegen het AZ van Louis van Gaal.

Coach Dick Advocaat tijdens het oefenduel van Zenit tegen AZ. (Foto AP) Zenit St. Petersburg coach Dick Advocaat gives directions to his players during a friendly match against AZ Alkmaar, at DSB stadium in Alkmaar, Netherlands, Saturday, May 10, 2008. (AP Photo/Peter Dejong) Associated Press

Een uur na het oefenduel tussen AZ en Zenit Sint Petersburg (2-2) filosofeert Dick Advocaat in klein comité over zijn toekomst bij de Russische landskampioen. „Nu we de finale van het UEFA-Cuptoernooi hebben gehaald, zal het moeilijk zijn al onze spelers te behouden. Er wordt nu al getrokken aan Andrei Arshavin, Pavel Pogrebnyak en Anatoliy Tymoschuk”, zegt de 60-jarige Nederlandse coach. En dan lachend: „Als die alle drie worden verkocht, dan gaat Dickie ook weg. Ik ga hier niet nog eens de boel helemaal opbouwen.”

Advocaat trad op 1 juli 2006 in dienst van FC Zenit Sint Petersburg. De voormalige bondscoach van het Nederlands elftal kreeg als opdracht van het toenmalige bestuur de club internationaal op de kaart te zetten. Samen met zijn assistent Cor Pot probeerde Advocaat in eerste instantie de voetbalcultuur in Sint Petersburg te veranderen. „In het begin werd er tijdens trainingen helemaal niets gezegd. Daar kon ik niet tegen”, stelt ‘De Kleine Generaal’. „Ik ben een keer gewoon weggelopen. Toen mochten ze het zelf gaan uitzoeken. Langzaam maar zeker hebben we dingen kunnen veranderen.”

Op het moment dat Advocaat aan de slag ging bij FC Zenit stond de club tiende in de Russische competitie. Het eerste seizoen werd beëindigd met een vierde plaats in de eindrangschikking. Een jaar later verbaasde de Nederlandse trainer vriend en vijand door de landstitel binnen te halen. Het leek er lang op dat Advocaat in zou gaan op een aanbod van de Australische voetbalbond, maar FC Zenit deed hem een zo lucratief aanbod dat hij in Rusland bleef. Onder leiding van de onlangs verkozen voorzitter Alexander Dukov zette Advocaat zijn opmerkelijke opmars voort.

Dit seizoen veroverde de oud-voetballer de nationale Super Cup en plaatste de ploeg zich bovendien voor de finale van het UEFA-Cuptoernooi, morgen in Manchester tegen het Schotse Glasgow Rangers. Op weg naar de eindstrijd verraste FC Zenit met overwinningen op clubs als Villarreal, Olympique Marseille, Bayer Leverkusen en Bayern München, dat na een 1-1 gelijkspel in Duitsland in de thuiswedstrijd met 4-0 werd opgerold. „De voorzitters van Villarreal en Bayern München spraken voor de wedstrijden allebei de hoop uit dat ze de UEFA Cup gingen winnen. Vooraf had niemand kunnen denken dat wij de finale zouden halen. Bij ons was er geen enkele druk”, legt Advocaat in de perskamer van AZ uit. „Maar dat zal nu tegen Glasgow Rangers anders zijn. Nu zijn de schijnwerpers voor het eerst echt op ons gericht. Ik denk dat deze groep daarmee om kan gaan.”

In de voorbereiding op de eindstrijd van het UEFA-Cuptoernooi werden op verzoek van Advocaat drie competitieduels van FC Zenit geschrapt. De blauw-witte formatie oefende zaterdagavond in Alkmaar tegen het AZ van Louis van Gaal. Advocaat: „Louis en ik zijn altijd bevriend gebleven. Een telefoontje en het was geregeld. Deze wedstrijd was ideaal. De omstandigheden bij AZ zijn uitstekend. Dat kan je van de meeste accommodaties in Rusland niet zeggen.”

Advocaat had er bij het bestuur van AZ op aangedrongen zo weinig mogelijk publiciteit te geven aan de vriendschappelijke ontmoeting. De coach was dan ook niet blij toen hij constateerde dat er tientallen journalisten en duizenden toeschouwers op het duel waren afgekomen. En uiteraard zat er ook een afvaardiging van Glasgow Rangers op de tribune. De Nederlandse coach kreeg nog wel gedaan dat een televisieregistratie werd verboden. „Maar de Rangers zullen echt wel weten hoe we spelen”, meent de voormalige coach van de Schotse club. „Wij zullen de aanval gaan zoeken en zij zullen afwachten.”

AZ bestreed FC Zenit zaterdagavond op dezelfde wijze als Glasgow Rangers dat morgenavond zal doen. De Alkmaarse ploeg kwam via doelpunten van Graziano Pellè en Héctor Moreno op een 2-0 voorsprong, maar zag het frivool spelende elftal van Advocaat na treffers van Roman Shirokov en Pavel Pogrebnyak toch nog op gelijke hoogte komen. Verlengingen en strafschoppen waren niet in het scenario opgenomen.

    • Koen Greven