Aspergesoep met peultjes

Voor 6 tot 8 personen:1 kilo witte asperges2 liter lichte bouillon (van groente, gevogelte of kalf)1 bosje lente-uien25 gram boter2 eetlepels bloemzeezout en versgemalen peper1,5 deciliter slagroom 200 gram peultjes

Deze frisse lentesoep is echt iets voor aspergeliefhebbers. U kunt er een zelfgemaakte bouillon of een bouillon van blokjes voor gebruiken, zolang hij maar niet te zout of uitgesproken van smaak is. Dit omdat u de afsnijdsels en schillen van de asperges gebruikt om de basisbouillon een aspergesmaak te geven.

De knapperige groene peultjes zien er heel mooi uit naast het wit van de malse, iets zoete stukjes witte asperge. Serveer deze lichtgebonden soep in voorverwarmde kommen en geef er desgewenst sneetjes goudgeel geroosterd stokbrood bij.

Snijd de asperges bij en schil ze. Doe de bouillon in een grote pan en doe er alle afsnijdsels en schillen van de asperges in. Breng langzaam aan de kook op matig vuur en laat circa 10 minuten sudderen. Passeer de bouillon door een grote zeef en gooi afsnijdsels en schillen weg. Maak de pan schoon.

Snijd intussen de lente-uien bij en verwijder de taaie stukken groen. Snijd ze dan in dikke plakjes. Doe de boter in de schone pan en zet die op een matig vuur. Doe er de lente-uien in en bestrooi ze met zout en peper. Fruit ze circa 5 minuten, waarbij u ze af en toe omschept, tot ze half gaar zijn. Schep er de bloem door en roerbak een paar minuten. Giet er de gezeefde bouillon over en breng alles onder regelmatig roeren op een matig vuur aan de kook.

Snijd de asperges in stukjes van circa 3 centimeter lang en leg de punten apart. Doe de asperges in de kokende bouillon. Breng op smaak met zout en peper. Laat 5 minuten koken tot de asperge half gaar is.

Snijd de peultjes bij en snijd ze in schuine plakjes. Schep ze met de aspergepunten door de soep. Laat alles nog circa 5 minuten sudderen tot de groenten net gaar zijn. Roer de slagroom door de soep en laat die nog even goed doorwarmen. Proef en breng op smaak met zout en peper. Schep de soep in de voorverwarmde soepkommen en dien op.

Kim Maclean

Morgen: taboule met tuinbonen

    • Kim Maclean