Zwaarste etappe van Giro pas in slotfase

Voor het eerst sinds 1999 doet de winnaar van de Ronde van Frankrijk weer mee in de Ronde van Italië, die vandaag begint met een ploegentijdrit op Sicilië. Het scheelde weinig of de in 2004 overleden Marco Pantani was nog een jaar de laatste Tourwinnaar in de Giro gebleven. De ploeg van Astana, met de Spaanse Tourwinnaar Alberto Contador, werd pas vorige week uitgenodigd om aan de drie weken durende etappekoers van Palermo naar Milaan mee te doen.

De organisatoren bewaren slechte herinneringen aan de laatste deelname van een Tourwinnaar. Op de voorlaatste dag van de Giro van 1999 kreeg Pantani, als drager van de roze leiderstrui, in Madonna di Campiglio een startverbod wegens een te hoge hematocrietwaarde, wat duidde op het gebruik van het bloeddopingmiddel epo.

Behalve de winnaar van de Tour doen in Italië ook de winnaars mee van de Giro en de Vuelta van 2007, achtereenvolgens de Italiaan Danilo di Luca en Raborenner Denis Mentsjov. De Rus wordt bijgestaan door landgenoot Dmitry Kozontsjoek, de Colombiaan Mauricio Ardila, de Australiërs Graeme Brown en Mathew Hayman, de Duitser Paul Martens en de Nederlanders Bram de Groot, Theo Eltink en Gerben Löwik. De Nederlandse toppers uit de Raboploeg hebben andere prioriteiten: zo kiest Thomas Dekker dit jaar voor de Ronde van Frankrijk. Twee grote ronden is voor de meeste renners te veel van het goed. De laatste renner die in één jaar zowel de Giro als de Tour reed en won, was Pantani. Twee maanden nadat hij in 1998 de Giro had gewonnen, sloot de kopman van Mercatone Uno tien jaar geleden de Tour de Dopage als winnaar af.

Waar in de Tour op de voorlaatste dag altijd rustig richting Parijs wordt gefietst, staat daags voor het einde van de Giro de koninginnerit op het programma, met drie beklimmingen, waaronder twee legendarische Dolomietenreuzen – de 2.618 meter hoge Gavia, waar een jonge Erik Breukink in 1988 in de sneeuw geschiedenis schreef, en de Mortirolo, waar de passage op 1.854 meter ligt.

Alom wordt Di Luca als de grootste kanshebber genoemd om, opnieuw, de Giro te winnen. Sinds 1997 kent de Ronde van Italië een Italiaanse winnaar. De Rus Pavel Tonkov was in 1996 de laatste buitenlander die won. Contador, die wegens Astana’s dopingaffaire uit de Tour van 2007 niet met zijn ploeggenoten in de Ronde van Frankrijk aan de start mag verschijnen, hoopt met zijn twee medekopmannen, de Duitser Andreas Klöden en de Amerikaan Levi Leipheimer, aan die Italiaanse zegereeks een einde te maken,

Tribune: pagina 13

De 91ste Giro d’Italia is op tv live te volgen bij Eurosport en op het Belgische Canvas.