Zijn vaste data voor de feestdagen een goed idee? 1

Illustratie Cyprian Koscielniak Koscielniak, Cyprian

In het commentaar van 3 mei wordt geklaagd dat de algemeen erkende christelijke feestdagen ieder jaar zo onregelmatig heen en weer springen. Mij valt hierbij de ontwikkeling op dat de weekcyclus maatschappelijk en economisch steeds belangrijker wordt. Een paar decennia geleden werden verjaardagen meestal nog wel op de juiste datum in de zonnekalender gevierd; tegenwoordig vrijwel altijd in het weekeinde ervoor of erna. Ook het bedrijfsleven heeft de facto een op de week gebaseerde kalender ingevoerd naast de officiële Gregoriaanse, om af te zijn van de wisselende maandlengten die niet passen bij de werkweek. Bij een vorige werkgever vond ik het altijd een heel gepuzzel om mijn vakantiedagen, die per Gregoriaans jaar werden uitgedeeld, goed te administreren in de op de week gebaseerde bedrijfskalender. Hoe dan ook, we zouden algemeen een schrikkelweekkalender kunnen invoeren, met `maanden` van 4 of 5 weken. Met wat geschuif en herverdeling is het te regelen dat Pasen dan altijd op 1 van de 5 zondagen van een 5-weeklijkse maand valt. Voornaamste nadeel is dat het kalenderjaar dan minder nauwkeurig de seizoenen volgt: in de Gregoriaanse kalender varieert dit (ruim) 2 dagen, in een schrikkelweekkalender kan dit minimaal (ruim) 8 dagen zijn.

    • A.R. Peters Amsterdam