Vervalsingen in Brits archief

SS-baas Heinrich Himmler pleegde geen zelfmoord op 23 mei 1945, hij werd vermoord door de Britse geheime dienst, in opdracht van Winston Churchill.

Gedurende een periode van zes jaar zijn er vervalste archiefstukken de National Archives in Londen binnengesmokkeld die deze, onjuiste, versie van de geschiedenis moeten onderbouwen. In de brieven en notulen overleggen Britse politici en militairen over de moord.

Het gaat in totaal om 29 archiefstukken, verspreid over twaalf dossiers. Dit blijkt uit interne onderzoeksdocumenten die de National Archives deze week op hun website publiceerden.

De vervalsingen hebben waarschijnlijk tussen 1999 en 2005 hun weg naar de archieven gevonden. De informatie uit de stukken is terechtgekomen in tenminste twee boeken: Himmler’s Secret War van Martin Allen en Hitler’s Death van Joseph Bellinger. De laatste staat bekend als holocaustontkenner, de eerste wordt door de politie verdacht van de documentensmokkel.

Volgens het Britse Openbaar Ministerie was het echter ‘niet in het publiek belang ’ om Allen te vervolgen. Deze beslissing heeft geleid tot ophef in Britse academische kringen. In een open brief aan de Financial Times spraken deze week onder anderen John Keegan, Ian Kershaw, Antony Beevor en Niall Ferguson, vier van de meest vooraanstaande historici van het land, hun verbazing uit over de beslissing van de openbaar aanklager. Verder eisten ze een uitgebreid onderzoek naar de gang van zaken op het nationaal archief.

Uit de forensische rapporten die zijn gepubliceerd op de site van de National Archives blijkt dat de vervalser weliswaar oude typmachines gebruikte voor de correspondentie, maar dat de briefhoofden met behulp van een laserprinter vervaardigd waren. Verder stond er in de stukken een aantal feitelijke onjuistheden en was het taalgebruik soms te modern. Potloodsporen onder de handtekening van Winston Churchills vertrouweling Brendan Bracken duiden erop dat die van een ander document is overgetrokken.

Bekijk de vervalste documenten op nrc.nl/buitenland