Varkenswangen

Villa Ruimzicht oogt statig. Stralend wit ligt het hotel-restaurant met een uitnodigende veranda in het groen van een arboretum. Het voormalige internaat voor aankomende zendelingen is met zorg en oog voor details in oude luister hersteld. Binnen is voor een andere, kleurrijke benadering gekozen en in de eetzalen is ook kwistig gekwast met modieus zwart. De zending goes gothic. Het bederft evenwel geenszins de geanimeerde sfeer tijdens het etensuur, zowel in de grill- en tapasbar als in restaurant Take Your Time.

Het restaurant biedt een vast menu. De witte en zwarte brigade werken heel behoorlijk, zij het nog niet stijlvast en op een wisselend niveau. De middelmatige afbakbroodjes en de beknopte wijnkaart zijn niet in overeenstemming met de gastronomische ambities. De bediening mist de stijl van opereren die past bij de ambiance. Er wordt veelvuldig op tafels geleund en op de hurken gezeten, dat doet eerder aan een eetcafé denken. Kortom, Take Your Time is na het eerste half jaar van zijn bestaan nog op zoek naar een eigen identiteit. Het geldt evenzeer de stijl van koken. Zelf reppen ze over ‘mediterraan’, ‘slow food’ en ‘biologisch’ als hun culinaire missie. Het zijn vingerwijzingen naar een eerlijke keuken zonder opsmuk, maar op het bord zien we ook trendy schuimen en geleitjes.

De royale portie op lage temperatuur gegaarde kabeljauw, had een beter garnituur verdiend dan de sla met obligate pijnboompitten, een overbodig gefrituurd kwarteleitje en vrekkig gedoseerde kerriemayonaise. Een mooi evenwichtig gerecht is daarna de zeebaars, met een saus van gepofte knoflook en slakjes, goed gecombineerd met lamsoren, crème van aubergine en artisjok. Bij de bereidingen van het Iberico-varken met blauwe kaas stelen de wangetjes de show, smaakrijk en mals. Toch is het geen perfect gerecht, want de jus is te straf ingekookt en de stevige risotto ontbeert romige smeuïgheid. De geleitjes van groene, gele en rode paprika ogen opgewekt, maar doen afbreuk aan het geheel van smaken. Met wat minder mode en wat meer eenvoud zou de culinaire missie echt geslaagd zijn.

Joep Habets

Restaurant Take YourTime in hotel Villa Ruimzicht, Ds. van Dijkweg 40 Doetinchem, 0314 320 680, info@hotelvillaruimzicht.nl
    • Joep Habets