Televisie Voorkeur

Aan tafel bij vluchtelingen in crisisgebieden. België 2, 21.05-22.05u. A Chadian refugee prepares food 06 February 2008 in the Cameroonian border town of Kousseri abpout fighting between rebels and government forces in the Chadian capital of Ndjamena. Chadians who fled to Cameroon to escape fighting between rebels and government forces in Ndjamena are beginning to return to the capital, the UN High Commissioner for Refugees (UNHCR) said 06 February 2008. UNHCR has estimated that 20,000 Chadians have taken refuge in Kousseri -- some staying with local inhabitants, and up to 10,000 camping in the open air. AFP PHOTO / KAMBOU SIA AFP

Informatief

Radar. Je koopt een bed, doet een aanbetaling en spreekt met de beddenzaak af dat het bed na zes weken geleverd wordt. Maar het wordt nooit geleverd en opeens is de winkel dicht en de eigenaar onbereikbaar. Dit overkwam meerdere mensen die een bed kochten in een beddenzaak in Almelo. Verder: is veel water drinken wel zo gezond als wordt gezegd? Ned.1, 20.30-21.15u.

Tegenlicht: De kolonist van kibboets Karmya. Reportage over het gedwongen samenleven van radicale, religieuze kolonisten met seculiere, socialistische bewoners in een kibboets op enkele kilometers van de grens met Gaza. Centraal staan twee leidersfiguren: de religieuze kolonist Yaniv, leider van de veertig gezinnen die in 2005 werden verdreven uit de Joodse nederzetting Elay Sinai in Gaza en die nu in Karmya wonen; en Gill, leider van de zeventig gezinnen in deze anti-religieuze kibboets. Ned.2, 20.55-22.00u.

Iedereen eco. Deel 1 van een driedelige reportageserie waarin Kobe Ilsen met vijf bekende Vlamingen op zoek gaat naar originele en haalbare manieren om milieubewuster te leven. Belgi:e 1, 21.05-21.35u.

Cooking in the danger zone. Britse reportageserie waarin culinair reisjournalist Stefan Gates proeft wat de mensen koken als zij in verdrukking leven wegens een crisis in het land waar ze wonen. De eerste aflevering gaat over Kameroen en Ethiopië. België 2 / Canvas, 21.05-22.05u.

Blut und Spiele. ARD-reportage over georganiseerd dopinggebruik in de sport. Sinds het schandaal met de Spaanse dopingarts Fuentes moeten zelfs de meest hardnekkige ‘negationisten’ toegeven dat de topsport werkelijk besmet is geraakt door doping. Het gaat daarbij niet om alleenstaande gevallen, maar om een alliantie van ambitieuze sporters en ijdele trainers, hebzuchtige managers en mediageile sponsors, televisiebonzen en uiteindelijk ook de kijker zelf, die helden, brood en spelen wil, tot elke prijs. België 2 / Canvas, 23.00-23.45u.

kunst en cultuur

Finale Eurovision Young Musicians. Registratie van de finale op 9 mei van de veertiende Eurovision Young Musicians competitie in Wenen. In de open lucht op het Rathausplatz midden in de stad. De zeven finalisten werden begeleid door de Wiener Symphoniker, onder leiding van Aleksandar Markovic. Er was ook een Nederlandse deelnemer, de cellist Steven Bourne (1988). De jury beoordeelde de deelnemers op muzikaliteit, techniek, interpretatie en expressiviteit. Eerdere Nederlandse winnaars van de Eurovision Young Musicians competitie waren de violiste Isabelle van Keulen (1984) en pianist Niek van Oosterum (1990). Ned.3, 23.000.50u.

documentaire

Profiel: André van Duin. Portret van deze bij een breed publiek zeer populaire komiek. In 1964 begon hij als bandparodist, nu trekt hij met zijn eigen revue nog altijd volle zalen. Documentairemaker Fons de Poel sprak onder anderen met actrice Joke Bruijs, theatercriticus Henk van Gelder en Jochem Meijer, komiek van de jongere generatie. (Herhaling). Ned.1, 18.15-18.55u.

Dokument: De groene hemel. Portret van de ‘groene onderwijzer’ Bert Ydema uit Amsterdam, die dit jaar met pensioen gaat. Bijna veertig jaar lang bracht meester Bert liefde voor de natuur bij aan duizenden Amsterdamse schoolkinderen. Midden in de stad, in de Mr. A. de Roostuinen in het Westerpark. Vaak zijn de stadskinderen niet bang voor auto’s, maar wel voor wurmen en vieze handen vol zwarte aarde. Bert wil hun laten zien waar het leven vandaan komt. Onder zijn bezielende leiding leren ze zaaien, onkruid wieden en oogsten. Maar vooral leert hij hun verantwoordelijkheid te voelen. Ned.2, 22.10-23.00u.

amusement

Do Re WIE? Op zoek naar de kinderen Von Trapp. In september 2008 wordt er een nieuwe musicalproductie gemaakt van The Sound of Music. Honderden kinderen hebben zich opgegeven om auditie te doen voor een van de zingende kinderrollen. Deze week is elke dag een verslag van de audities te zien. Te beginnen vandaag. De ‘wedstrijd’ eindigt op zaterdag 17 mei met de eindshow: The Show of Music. Ned.3 17.55-18.25u.

sport

Holland sport. Matthijs van Nieuwkerk en Wilfried de Jong ontvangen basketballer Francisco Elson en wereldkampioen lange-afstandzwemmen Maarten van der Weijde. De roeisters Marit van Eupen en Kirsten van der Kolk vertellen over hun relatie in en buiten de boot. Ned.3, 20.25-21.35u.