Televisie Voorkeur

Aan de andere kant van de Chinese Muur. National Geographic, 21.00-23.00u.

Actualiteiten

Nova. Gesprek met de nu 91-jarige Canadese Martine Feaver. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was zij bevriend met prinses Juliana, die toen met haar gezin in Canada woonde. Volgens Martine Feaver heeft Juliana van die tijd genoten, omdat ze er een gewoon leven kon leiden. Met niet eerder vertoonde foto’s uit het fotoalbum van Martine Feaver. Ned.2, 22.15-22.45u.

Informatief

Über allen Horizonten: Von Träumen, Königen und Fliegern. Documentaire over het eeuwige verlangen van de mens om te kunnen vliegen. Tegen de achtergrond van de vriendschap tussen de 77-jarige Daniel Rundström en de 16-jarige indiaanse jongen Rainstar, die samen in een garage een vliegtuig aan het bouwen zijn. Arte, 18.00-19.00u.

Vranckx: Israëls Wilde Westen. Reportage over de Westelijke Jordaanoever in het kader van het zestigjarig bestaan van Israël. Verslaggever Sandra Jordan reist langs de hoge scheidingsmuur die is opgetrokken om Israëli’s tegen Palestijnse terreur te beschermen en die voor beide bevolkingsgroepen verstikkend werkt. België 2, 20.10-20.40u.

Great Wall of China. Herhaling van twee afleveringen van deze serie over de Chinese Muur. Mongol Invaders gaat over de ontdekking in 1907 door een Britse ontdekkingsreiziger van de ruïnes van de tweeduizend jaar oude vesting Yumenguan, de Poort van Jade. Protecting the dragon belicht de keerzijde van de Muur. In 1792 probeerde koning George III China over te halen handel te drijven met het Westen. De Muur sloot de buitenwereld buiten. National Geographic, 21.00-23.00u.

Rondom tien. Debat over het groeiend drank- en drugsgebruik, vooral onder jongeren. Aanleiding is het boek De grote verdoving van hulpverlener Erik Stofferis, dat volgende week verschijnt. Volgens Stofferis dempen we met drank en drugs onze gevoelens om de leegte van het bestaan niet te hoeven ervaren. Ned.2, 21.05-22.00u.

Kunst en cultuur

Brigitte Kaandorp: En vliegwerk. Tweede deel van dit soloprogramma van cabaretière Brigitte Kaandorp. Zij zoekt haar weg tussen de verlokkingen van een vrijgezellenleven in Brazilië en de veilige tuttigheid van het gezinsleven. Ned.3, 20.25-21.30u.

Raul Midón. Registratie van het concert van deze singer-songwriter en gitarist tijdens het North Sea Jazz Festival 2007. Als baby’s raakten Raul en zijn tweelingbroer blind door een foute behandeling in de couveuse. Om die reden, maar ook wegens zijn warme stemgeluid, wordt Midón nogal eens vergeleken met Stevie Wonder. Midón maakt een mix van soul, funk en jazz. Ned.3, 0.15-1.05u.

Amusement

Op weg naar de WK Luchtgitaar. Sinds 1996 wordt in Finland elk jaar het WK luchtgitaarspelen – gitaarspelen zonder gitaar – gehouden, opgericht door studenten onder het motto: als iedereen een luchtgitaar in zijn hand heeft, kan niemand een geweer dragen. Het evenement is uitgegroeid tot een wereldwijd fenomeen met kandidaten uit twintig landen uit de hele wereld. Deze documentaire van Alexandra Lipsitz volgt ene C-Diddy tijdens de Amerikaanse kampioenschappen op weg naar het WK. Ned.3, 21.15-22.35u.

Dit was het nieuws. Satirisch programma waarin Jan Jaap van der Wal en Raoul Heertje met gasten commentaar geven op het nieuws van de afgelopen week. Vandaag met trendwatcher Adjiedj Bakas en paragnost Henk de Gier. Presentatie Harm Edens. Ned.1, 21.30-22.10u.

Raymann is laat. Zangeres Liesbeth List bij tante Es, staatssecretaris van Defensie Jack de Vries in Rood Wit Blauw en Quintis Ristie op bezoek bij roeier Sjoerd Hamburger. De muziek is van Neco Novellas uit Mozambique. Raymann praat ook met de Antilliaanse stadswacht Edsel Marchena. Slager Achmed test het publiek op kennis van de islam. Ned.1, 22.10-23.00u.

Sport

NOS Finalemaand. Aandacht voor de ontknopingen van de landelijke competities basketbal, handbal, hockey, volleybal en waterpolo. Ned.1, 15.30-17.20u.

RTL Voetbal. Samenvattingen van de play-offs voor de eredivisie. RTL 4, 22.30-23.50u.

UEFA Fußball: EURO Extra. Serie over klassieke EK duels. Vanavond: Duitsland-België in 1972 en Duitsland-Joegoslavië in 1976. ARD, 1.00-4.50u.