Televisie Voorkeur

Chet Baker, Mr. Sex, Drugs & Jazz, belicht in De Kunst. Ned. 2, 17.06-18.15u.

actualiteiten

Buitenhof. Een discussie over de positie en toekomst van de Lage Landen met onder anderen filosoof Etienne Vermeersch en CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek. Ned.1, 12.10-13.05u.

documentaire

Panorama: Bruiden van Allah. Israëlische reportage over Kahira. Zij is medeplichtig bevonden aan een terroristische aanslag in Jeruzalem en zit nu een levenslange straf uit. België 2, 20.10-20.55u.

Zembla. Vijf jaar geleden sloeg de inspectie voor de gezondheidszorg alarm. 80% van de verpleeghuizen kon niet garanderen dat er verantwoorde zorg geleverd werd. Wc-gang wordt vervangen door luiers, demente bejaarden worden vastgebonden aan hun bed of stoel en douchen vindt slechts één keer per week plaats. Deze klachten zijn het gevolg van het personeelstekort waarmee verpleeghuizen kampen. Zembla onderzoekt in hoeverre de inspanningen van politici van de afgelopen jaren hebben geholpen. Ned.2, 21.45-22.30u.

Ave Maria - Van dienstmaagd des Heren tot Koningin van de Hemel. Documentaire van Nouchka van Brakel over de mythe en werkelijkheid van Maria van Nazareth. Ned.2, 23.15-0.45u.

cultuur

Vrije geluiden. Vorige week is het nieuwste album Out of Office van de jazzband New Cool Collective uitgekomen. Deze week treden zij op in het Muziekgebouw aan ’t IJ. Tevens te gast is de Nederlandse celliste Quirine Viersen en het Hexagon Ensemble. Ned.1, 10.30-11.30u.

Boeken. Piet Calis vertelt over zijn biografie Vondel. Het verhaal van zijn leven (1587-1679) , een portret over deze grote Nederlandse dichter midden in de zeventiende eeuw. Ned.1, 11.30-12.00u.

De Kunst. In mei 1988 overleed de de legendarische jazztrompettist en vocalist Chet Baker na een leven vol seks, drugs en jazz. Chesney Henry Baker werd in 1929 geboren in het plaatsje Yale in Oklahoma en werd getekend door zijn langdurige heroïneverslaving. Begin jaren vijftig werd hij een van de sterren van het Gerry Mulligan Quartet in Californië. Met het Chet Baker Quartet heeft hij vele platen gemaakte die hem de faam als ‘Great White Hope’ onder de jazztrompettisten gaven. Baker overleed uiteindelijk in 1988 toen hij, waarschijnlijk onder invloed van drugs, uit het raam van hotel Prins Hendrik in Amsterdam viel. Ned.2, 17.05-17.45u.

informatief

Lodewijk Napoleon. Op 5 juni 1806 kroonde Napoleon Bonaparte zijn jongere broer Lodewijk (1778-1846) tot koning van Nederland. Tijdens zijn korte regeerperiode heeft hij de monarchie populair gemaakt onder het Nederlandse volk. Met zijn aanpak in tijden van nationale rampen kweekte hij veel goodwill. Tijdens de Leidse buskruitramp in januari 1807 coördineerde Lodewijk direct de reddingswerkzaamheden en liet hij Paleis Huis ten Bosch als hospitaal voor de gewonden inrichten. Kunsthistoricus Paul Rem en psycholoog René Diekstra nemen Lodewijk Napoleon onder de loep. Ned.2, 18.15-19.15u.

Wild China. Nieuwe documentaire serie over de Chinese flora en fauna. Aflevering 1 Heart of the dragon gaat over het subtropische klimaat in Zuid-China en de merkwaardige traditie van het vissen met tamme aalscholvers. BBC2, 22.00-23.00u.

In the womb: Twins, triplets and quads. Reportage over drie zwangere moeders waarbij de ontwikkeling van een twee-, drie- en vierling op de voet wordt gevolgd. National Geographic, 22.00-23.00u.

sport

Paralympics. Rechtstreeks verslag van de wereldbeker in Manchester met o.a. atletiek, zwemmen, wielrennen op de baan en rolstoelbasketbal. BBC2, 17.00-18.50u.

Studio Sport. Met onder meer de Giro d’Italia, het EK turnen, hockey en roeien: wereldbekerwedstrijden in München. Ned.1, 18.00-19.00u.

Het gala van de profvoetballer van het jaar. Live verslag van de uitverkiezing in Oostende van de profvoetballer van het jaar, de trainer van het jaar en de scheidsrechter van het jaar. België 1, 20.20-21.40u.

Andere Tijden: Sport. Eerste aflevering van een nieuwe, vierdelige serie over eerdere Nederlandse deelnames aan het EK voetbal. In deze aflevering staat het EK in 1988 centraal. Ned.1, 22.15-22.50u.