Stepanek verslaat Federer

Na Rafael Nadal is ook Roger Federer vroegtijdig naar huis gestuurd bij het Masterstoernooi in Rome. De Zwitserse nummer één van de tenniswereld verloor in de kwartfinale in twee sets van de Tsjech Radek Stepanek. In beide sets moest de tiebreak de beslissing brengen. Federer verloor die met 4-7 en 7-9.

Eerder deze week verliet gravelkoning Nadal het toernooi in Rome. De tennisser van Mallorca ging in de tweede ronde in twee sets onderuit tegen zijn landgenoot Juan Carlos Ferrero.

Federer kende in het duel met Stepanek vooral problemen met zijn backhand. Die functioneerde van geen kant. „Maar ik heb zelf ook veel kansen laten liggen”, klonk het somber uit de mond van de Zwitser. „Stepanek is trouwens lastig te bespelen. Hij verandert zijn spel voortdurend.”

Stepanek speelde aanvallend en liet geen kans onbenut om naar het net te komen. Dat betaalde zich uit in de eerste tiebreak. Met een volley aan het net kwam hij op de opslag van Federer met 5-4 voor. De volgende punten waren ook voor de Tsjech.

In de tweede set lukte het Stepanek de opslag van Federer te breken, maar bij 4-2 sloeg de Zwitser terug op de service van zijn tegenstander. Uiteindelijk moest er nog een tiebreak aan te pas komen. Ondanks licht voordeel lukte het ‘s werelds beste tennisser niet de set binnen te halen.

Stepanek werd beloond voor zijn aanvallende aanpak. „Als je Federer het spel laat dicteren, krijg je het heel moeilijk. Ik wilde hem onder druk houden. Dat is gelukt”, reageerde de nummer 27 van de wereld.

In de halve finales neemt Stepanek het op tegen Novak Djokovic. De als derde geplaatste Serviër zag zijn Spaanse tegenstander Nicolas Almagro in de tweede set opgeven: 6-1, 1-0.

De Zwitser Stanislav Wawrinka haalde eveneens de halve eindstrijd. Hij rekende in drie sets af met de als achtste geplaatste Amerikaan James Blake: 6-7, 7-6, 6-1. Wawrinka stuit nu op Andy Roddick. De als zesde geplaatste Amerikaan versloeg de Spanjaard Tommy Robredo in drie sets: 6-3, 4-6, 7-6 (4). (ANP)