Requiem voor een ruziemaker

Een van de klokken van de Walburgiskerk in Zutphen mag over een jaar luiden. Voor Bernhard ten Doeschate, die deze klok cadeau gaf omdat het hanzestadje toen al jaren bedroefd was dat het handelshuis uit 1786 Zutphen wilde verruilen voor Apeldoorn als vestigingsplaats.

Het hoofdkantoor van Reesink zit drie jaar later nog steeds in Zutphen, maar Ten Doeschate vertrekt over een jaar. Hij heeft dan 24 jaar handelshuis Reesink geleid. Een bedrijf, dat eigenaar is van doe-het-zelfketen Fixet en van tuincentra van Hendrik Jan de Tuinman en dat zware landbouwmachines verkoopt. Niet om vaak mee in de krant te komen, maar Reesink vulde vaker de kolommen dan enig ander bedrijf met een omzet van 185 miljoen euro.

Dankzij Ten Doeschate, de man die met iedereen wel een keer ruzie heeft gemaakt.

Met een vijandige bieder. Vastgoedhandelaar Van Herk uit Rotterdam wilde Reesink in 2005 kopen. Ten Doeschate wilde niet en schermde zonder namen te noemen met vijf belangstellende kopers. Van Herk droop uiteindelijk af, van dat vijftal is nooit meer iets vernomen

Ruzie met een gemeente. In 1996 besloot Reesink naar Apeldoorn te verhuizen. Maar er ontstond een conflict omdat Apeldoorn zich niet aan de afspraken hield. Een paar onderdelen zitten nu in Apeldoorn, het hoofdkantoor is er nooit heen verhuisd. Het conflict duurt voort, zeven wethouders konden in 2006 vertrekken. Een claim van Reesink op Apeldoorn van 45 miljoen euro ligt bij de rechter.

Ruzie met de beurs, die hij voor de rechter daagde omdat deze hem zou dwingen beschermingsconstructies op te geven. Hij paste ze uiteindelijk aan om af te komen van een wybertje voor Reesink in de beursoverzichten.

Ruzie met zijn commissarissen die hem wilden wegsturen, omdat hij niet meer de juiste persoon was. Hij weigerde en kreeg steun van de ondernemingsraad. Twee commissarissen stapten op, Ten Doeschate bleef aan.

Ruzie met personeel. Hij sloot de poort van een dochterbedrijf van tien minuten voor tot tien minuten na werktijd, omdat de werknemers te vroeg weggingen. Toen volgens hem de arbeidsmoraal was verbeterd, ging de poort weer open.

En dit is slechts een bloemlezing. Hij blijkt niet te vervangen door één man, maar wordt opgevolgd door een driemanschap. Die laten hoofdpijndossiers zoals het conflict met Apeldoorn over aan hun voorganger. „De commissarissen hebben gevraagd of ik de ruziemaakdossiers blijf doen”, zei hij gisteren. „ Dat doe ik met alle plezier.”

Verder gaat hij „iets heel anders doen”, maar wat is onbekend. Een cursus ruziemaken voor bestuurders kan hij zeker gaan geven.

Daan van Lent

    • Daan van Lent