Real-trio later bij Oranje

Ruud van Nistelrooy, Wesley Sneijder en Arjen Robben ontbreken op 20 mei in Noordwijk bij de start van de voorbereiding van het Nederlands voetbalelftal op het Europees kampioenschap voetbal. Het drietal speelt die dag met de Spaanse kampioen Real Madrid een oefenduel in de Saoedische stad Riad.

Van Nistelrooy en Robben voegen zich nu op vrijdag 23 mei bij de groep, net als Jan Vennegoor of Hesselink. De aanvaller, die mogelijk als pinchhitter meegaat naar het EK, speelt een dag eerder met Celtic de laatste competitiewedstrijd.

Sneijder sluit zich op 26 mei aan bij de selectie, die dan van Noordwijk verkast naar Hoenderloo. De middenvelder krijgt langer rust gezien zijn drukke programma van de laatste tijd.

Ook doelman Edwin van der Sar van Manchester United hoeft zich pas op 26 mei bij Oranje te melden. Hij krijgt na de finale van de Champions League in Moskou tegen Chelsea enkele dagen vrijaf.

De afspraken zijn uiteraard alleen van toepassing als de spelers tot de selectie behoren. Bondscoach Marco van Basten brengt zijn voorlopige groep, die nu bestaat uit dertig spelers, op vrijdag 16 mei terug tot maximaal 26 man. Voor het EK begint moet Van Basten opnieuw drie namen schrappen. Hij mag 23 spelers, onder wie eventueel drie keepers, opgeven voor het eindtoernooi in Zwitserland en Oostenrijk.

De internationale regelgeving voor het vrijgeven van spelers voor nationale ploegen schrijft voor dat internationals uiterlijk veertien dagen voor de start van een eindtoernooi door de club moeten worden afgestaan. Tot die tijd hebben clubs dus nog de mogelijkheid hun internationals op te eisen voor (lucratieve) vriendschappelijke wedstrijden, zoals nu Real Madrid.

Het Nederlands elftal speelt de laatste drie thuisinterlands van dit kalenderjaar in Eindhoven, Rotterdam en Amsterdam.

De eerste (oefen)interland in eigen land van de nieuwe bondscoach Bert van Marwijk is op zaterdag 6 september in het PSV stadion in Eindhoven. De tegenstander is nog niet bekend. In de Rotterdamse Kuip staat op zaterdag 11 oktober de eerste kwalificatiewedstrijd in eigen land voor het wereldkampioenschap in Zuid-Afrika (2010) op het programma tegen IJsland. Het Nederlands elftal sluit het kalenderjaar op 19 november af met een oefenwedstrijd tegen Zweden in de Amsterdamse Arena. (ANP)