Portretten van dode mensen

Portretten van dode mensen De expositie ‘Life Before Death’ in Londen toont foto's van mensen vlak voor en na hun dood. De Duitse fotografen, Beate Lakotta en Walter Schels, bezochten terminale patiënten in het ziekenhuis en maakten foto's van ze. De Vietnamese immigrante Maria Hai-Anh Tuyet Cao staat op de twee portretten aan de linkerkant. Zij vertelde dat ze kracht putte uit meditatie: “Als we God ontmoeten worden we allemaal mooi. Daarom omarm ik de dood.” De andere vrouw is Edelgard Clavey. In 2003 kreeg ze kanker en aan het einde van haar ziekteproces kon ze haar bed niet meer uit. Zij verlangde naar de dood en noemde doodgaan ‘hard werk’ . Volgens Lakotta en Schels hebben we in de westerse wereld het contact met de dood verloren. Vroeger overleden mensen thuis en konden de nabestaanden ze nog even aanraken. Tegenwoordig overlijden we met minder intimiteit in ziekenhuizen. Zij hopen dat mensen via de foto's weer kennis kunnen maken met de dood. Marco Boonstra Lakotta, Beate;Schels, Walter

De expositie ‘Life Before Death’ in Londen toont foto's van mensen vlak voor en na hun dood. De Duitse fotografen, Beate Lakotta en Walter Schels, bezochten terminale patiënten in het ziekenhuis en maakten foto's van ze.

De Vietnamese immigrante Maria Hai-Anh Tuyet Cao staat op de twee portretten aan de linkerkant. Zij vertelde dat ze kracht putte uit meditatie: “Als we God ontmoeten worden we allemaal mooi. Daarom omarm ik de dood.”

De andere vrouw is Edelgard Clavey. In 2003 kreeg ze kanker en aan het einde van haar ziekteproces kon ze haar bed niet meer uit. Zij verlangde naar de dood en noemde doodgaan ‘hard werk’ .

Volgens Lakotta en Schels hebben we in de westerse wereld het contact met de dood verloren. Vroeger overleden mensen thuis en konden de nabestaanden ze nog even aanraken. Tegenwoordig overlijden we met minder intimiteit in ziekenhuizen. Zij hopen dat mensen via de foto's weer kennis kunnen maken met de dood. Marco Boonstra

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties

In het fotobijschrift van de `Portretten van dode mensen ` (W&O 10 mei) staat niet dat het gaat om een expositie van de Wellcome Collection.

    • Marco Boonstra