Pingpongdiplomatie

Deze week is  Hu Jintao voor een staatsbezoek in Japan.Het is voor het eerst sinds tien jaar dat een Chinese president voet op Japanse bodem zet. Sport is voor de Chinezen altijd een tamelijk onschuldige manier geweest om  diplomatieke banden aan te knopen. Denk maar aan de pingpongdiplomatie tussen de Verenigde Saten en China in

xin_5320505090734359237903_1.jpg

Deze week is  Hu Jintao voor een staatsbezoek in Japan.Het is voor het eerst sinds tien jaar dat een Chinese president voet op Japanse bodem zet.

Sport is voor de Chinezen altijd een tamelijk onschuldige manier geweest om  diplomatieke banden aan te knopen.

Denk maar aan de pingpongdiplomatie tussen de Verenigde Saten en China in 1972.

Amerika voerde eind jaren zestig hardnekkig strijd tegen het communisme en was verwikkeld in een uitzichtloze oorlog met Vietnam. China  had binnenlandse problemen en was verzwakt geraakt door  oorlogen met Japan en militaire steun aan Vietnam, Cambodja en Korea.

Ook was er de dreiging van Russische  troepen  langs de  noordgrens.
Mao wilde een gebaar maken naar de VS maar hoe moest dat zonder gezichtsverlies te lijden?
In 1971 greep Mao een officiële  uitnodiging van de Japanse tafeltennisbond  voor de wereldkampioenschappen in Nagoya aan om de internationale contacten te herstellen.

Anno 2008 is tafeltennis  weer een manier om contacten te herstellen.

Japan en China hebben lang geen diplomatiek contact gehad vanwege het ontactische optreden van  voormalig president Koizumi.

Waar Mao Zedong het Chinese volk ooit opriep  een  tafeltennisbal te beschouwen als het hoofd van de kapitalistische vijand  zijn bal en bat vanaf begin jaren zeventig bedoeld om  vijandige gevoelens weg te meppen.

Hu Jintao had topspeelster Wang Nan als troef meegenomen op staatsbezoek. Door deze linkshandige meervoudige wereld- en Olympische kampioene ben ik begin jaren negentig  hoogstpersoonlijk nog eens afgedroogd op de Open Zweedse kampioenschappen.

Wang Nan is in training voor de Olympische Spelen maar een staatbezoek gaat natuurlijk voor.

Ook supertalent Ai Fukuhara moest haar training onderbreken. Dit 19-jarige meisje is op dit moment een idool in Japan en een van de  Japanse kanshebbers op Olympisch eremetaal.

    • Bettine Vriesekoop