Overige Films

The Borrowers (Peter Hewitt, 1997, Engeland/VS). Op geavanceerde visual effects leunende jeugdfilm naar de boeken van Mary Norton. Parasiterende mini-mensen (10 cm.) sluiten vriendschap met door huisbaas John Goodman belaagde mensenfamilie. Ook met Mark Williams, Jim Broadbent, Celia Imrie, Tom Felton en Ruby Wax. Ned.3, 15.00-16.20u.

16 Blocks (Richard Donner, 2006, VS). Bruce Willis schmiert in formulefilm als een oudere, aan de drank verslingerde rechercheur die een goedgebekte getuige, gespeeld door Mos Def, langs zestien straten moet escorteren, van het politiebureau naar de rechtszaal. Maar duistere krachten proberen te verhinderen dat zij hun eindbestemming bereiken. RTL5, 20.30-22.15u.

Shanghai Noon (Tom Dey, 2000, VS). Actiekomedie is tegelijk een westernparodie en voert het Hongkongse martial arts-fenomeen Jackie Chan ten tonele als een ongebruikelijke held in het Wilde Westen: een man die niet kan paardrijden, nog nooit een revolver in handen heeft gehad en nauwelijks Engels praat. Veronica, 20.30-22.40u.

Do the Right Thing (Spike Lee, 1989, VS). Prachtig genuanceerde film over een snikhete dag in de zwarte New Yorkse wijk Bedford-Stuyvesant. Amusante schetsjes van het dagelijks leven van allerlei binnen hun beperkingen sympathieke buurtbewoners, een geestig scheldconcert van vier coupletten en bijna ongemerkt iedereen meegesleept in een vervaarlijke rassenrel. Met Spike Lee, Danny Aiello, Ossie Davis, Ruby Dee, John Turturro en John Savage. MTV, 22.00-0.15u.

Psycho (Gus Van Sant, 1998, VS). Van shot tot shot getrouwe remake in kleur van Hitchcocks klassieker uit 1960, inclusief de vermaarde muziek van Bernard Herrmann. Met Anne Heche in Janet Leigh’s rol van Marion Crane en Vince Vaughn als Anthony Perkins’ moteleigenaar Norman Bates. Toen Van Sant in het origineel een fout ontdekte met een deur zonder sleutel, besloot hij dezelfde fout in zíjn versie te maken. Uiterst curieus. RTL8, 22.30-0.30u.

Shanghai Knights (David Dobkin, 2003, VS/Engeland/Tsjechië). In het vervolg op Shanghai Noon komen Jackie Chan en Owen Wilson terecht in Victoriaans Londen, waar ze worden bijgestaan door Arthur Conan Doyle, koningin Victoria ontmoeten en een potje martial arts op Jack the Ripper loslaten. Chan, de zwijgende en vechtende oosterling, brengt een ode aan komiek Harold Lloyd door aan de wijzers van de Big Ben te gaan hangen. (1923). Veronica, 22.40-0.55u.

Todo sobre mi madre / All about My Mother (Pedro Almodóvar, 1999, Spanje/Frankrijk). Internationaal, o.a. met een Oscar geprezen melodrama van Almodóvar schetst met gevoel voor camp de details van de wereld van travestieten, transseksuelen, actrices en hoeren in Barcelona. Idioot plot hangt van onwaarschijnlijkheden en melodramatische clichés aan elkaar. ARD, 0.40-2.15u., nagesynchroniseerd.