Overige Films

Der kleine Eisbär (Piet De Rycker & Thilo Rothkirch, 2001, Duitsland). Voorbeeldige animatiefilm voor de doelgroep van 4+ maakt gebruik van drie van de boeken van de Nederlandse tekenaar Hans de Beer. De kleine ijsbeer Lars doet alles wat peuters en kleuters graag doen, zoals grenzen testen en vriendjes maken. Maar hij kan ook naar de tropen varen en het milieu redden zonder dat er een greintje vals moralisme aan te pas komt. Hans de Beer tekent de sneeuw waarin de kleine Lars leeft net zo fluweelzacht als zijn vacht. De Duitse animatoren die - onder regie van Vlaming De Rycker en de Duitse co-scenarist en producent Rothkirch - de prenten tot leven brachten, deden dat even knuffelig. Ned.3, 10.25-11.40u.

Indiana Jones and the Temple of Doom (Steven Spielberg, 1984, VS). Ook de tweede Indiana Jones-film (na Raiders of the Lost Ark) is een overrompelende en grootscheepse avonturenfilm. Archeoloog Harrison Ford maakt korte metten met heidense Inca-rituelen in één van de winstgevendste Amerikaanse film aller tijden. SBS6, 20.30-22.45u.

Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick, 1999, VS). In zijn zwanenzang verkent Kubrick (1928-1999) het terrein van de huwelijkse trouw en de seksuele moraal. Losjes gebaseerd op Arthur Schnitzlers Traumnovelle (1925). Het verhaal staat bol van de Freudiaanse verwijzingen. De jonge arts (Tom Cruise) geraakt in een verwarrende rondgang langs zijn eigen seksuele wensen, angsten en obsessies, nadat zijn echtgenote (Nicole Kidman) hem een seksuele fantasie heeft opgebiecht. De film gaat in eerste en laatste instantie over dromen en is misschien zelf wel een droom. ZDF, 22.00-0.35u., nagesynchroniseerd.

Skin Deep (Blake Edwards, 1988, VS). Safe sex-trend vormde inspiratiebron voor goeddeels mislukte komedie waarvan de hoofdpersoon maar niet sympathiek wil worden: een domme, hitsige stier, gespeeld door John Ritter. RTL7, 22.15-0.15u.

The Postman Always Rings Twice (Bob Rafelson, 1981, VS). Vierde, meest getrouwe en uiterst zinnelijke verfilming van de roman van James Cain zakt gaandeweg af tot een levenloze larmoyante tragedie. Door seksuele honger gevoede relatie tussen serveerster Jessica Lange en oplichter Jack Nicholson leidt tot moord op bedrogen, Griekse echtgenoot. ZDF, 0.40-2.35u., nagesynchroniseerd.

2046 (Wong Kar Wai, 2004, Canada/Frankrijk/Duitsland/Hongkong). Zoals In the Mood for Love een duet was tussen Tony Leung en Maggie Cheung, zo is deze vervolgfilm van de Taiwanese grootmeester een reidans, waarin de ene na de andere betoverende vrouw het leven van een schrijver betreedt. De belangrijkste en mooiste Aziatische actrices van dit moment passeren: Gong Li, Zhang Ziyi, Faye Wong en Maggie Cheung. Ze zijn allemaal zijn geliefden, voor korter of langer, in heden, verleden of in de toekomst. De film is misschien een mislukking, maar dan toch een grandioze. WDR, 1.00-3.00u., nagesynchr.