‘Openheid slachterij’

Minister Verburg (Landbouw, CDA) moet meer duidelijkheid geven over de gebeurtenissen rond de slachterij Friesland Vlees in Leeuwarden die in financiële problemen is gekomen nadat de minister extra controles had ingesteld. Dit heeft de Partij voor de Dieren gisteren gesteld in schriftelijke vragen aan de minister.

Verburg zegt zelf dat uit de controles van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) bij de slachterij niets is gebleken van risico's voor voedselveiligheid of volksgezondheid. Dit meldde ze gisteren op vragen van PvdA, VVD en CDA. Ze is niet van plan excuses aan te bieden aan het bedrijf. Directeur Harry Wildeboer van Friesland Vlees had dat geëist omdat Verburg het bedrijf door haar uitlatingen in problemen zou hebben gebracht.

Verburg stelde een maand geleden extra poortcontroles bij het bedrijf in op basis van berichten van een klokkeluider die zei dat in Leeuwarden runderen worden aangeleverd die niet geslacht zouden mogen worden. Sindsdien is de aanvoer bij de slachterij ingezakt en heeft de eigenaar sluiting aangekondigd. De PvdD meent dat het inzakken van de aanvoer toont dat er iets niet in de haak was bij het bedrijf en vraagt onder meer openbaarheid van eerdere slachtgegevens.