Opinie

    • Youp

Nina’s spreekijzer

Eerlijk gezegd was ik die Pieter Storms helemaal vergeten. Komt ook omdat ik zelden naar zijn programma Breekijzer keek. Daarin speelde hij altijd voor Robin Hood. Had meneer Jansen uit Krimpen aan de Lek een vergeeld tweedehands kunstgebit aangemeten gekregen en wilde de leverancier wel de algen van de vorige eigenaar verwijderen, maar niet met een nieuw rijtje nylon tanden over de brug komen, dan bleef Pieter net zo lang in de hal van de tandenboer hangen tot de directeur persoonlijk aan meneer Jansen een spiksplinternieuwe prothese met twee extra verstandskiezen had beloofd. Dat soort dingen. Inderdaad SBS. Het programma ging altijd meer om Pieter dan om de stamelende stumpers voor wie hij het woord voerde.
Vorige week vrijdag was ik prettig verbaasd toen ik Storms zomaar opeens terugzag bij de veel te bruine Pauw en de daardoor nog wittere Witteman. Vooral omdat hij naast Nina Brink zat. Hij steeg onmiddellijk in mijn achting. Wat een terriër, dacht ik. Na acht jaar heeft hij dat corrupte mormel van World Online nog steeds niet losgelaten en komt hij namens die duizenden geruïneerde aandeelhouders alsnog verhaal halen. Ze gaat toegeven hoe ze in maart 2000 de boel zeer geslepen en gemeen besodemieterd heeft. Maar wat bleek? Pieter zat niet aan tafel om Nina alle hoeken van de studio te laten zien, maar hij was haar woordvoerder. En nog erger: haar geliefde!
Ik moest even slikken. Pieter Storms, de man die jaren streed tegen het aangedane onrecht van de kleine luyden, ligt tegenwoordig onder de wol (woordspeling!) met Nina Brink. En dat doet hij ook nog in dat protserige Belgische Brasschaat omdat Nina in ons land geen belasting wil betalen. Dat geld erotiseert is in de mannenwereld bekend. Stinkend rijke jongens die in hun arme tijd nog geen kameel met lipstick konden krijgen, wippen de meest lekkere jonge wijven in hun Ferrari of privévliegtuigje. Maar dat dat voor financieel afgevulde dames ook gold was voor mij nieuw. Want laten we eerlijk zijn: als die Brink met dat opgestijfde Beatrixkapsel geen cent te makken had dan zat ze nu elke zondagmiddag als een verlept muurbloempje op een treurige dansmiddag voor vrijgezelle overgangsdames aan een verschraald biertje en een bakje muffe pinda’s. Maar goed: nu heeft ze dus Storms! Pure liefde!!
Ik was vooral verbaasd dat Storms Nina verdedigde. Het kan raar lopen met mensen. Pieter zal zeggen dat mevrouw Brink nooit veroordeeld is, maar hij weet dat dat komt door vuige zinsneden in het toenmalige prospectus. Ze heeft op zijn Hollands gezegd duizenden mensen financieel genaaid en zichzelf onbehoorlijk verrijkt! De kluit op grootse wijze belazerd. Niks meer, niks minder.
Net gewend aan dit nieuwe gegeven werd ik getrakteerd op nog een nieuw feit. Nina vertelde dat ze Rita Verdonk met vijftig ruggen had gesteund. Pardon? Dat Rita zich door de vastgoedmaffia laat fêteren is al dubieus, maar dat ze het bloedgeld van belastingnomade Brink (Trots op België!) aanneemt is gewoon ranzig.
Dezelfde Verdonk is onlangs door een financiële fantast voor bijna anderhalve ton genaaid. Een bedrag dat haar vastgoedvriendjes per dag via malversaties bij massaal getilde pensioenfondsen vangen, maar dit terzijde. Gelukkig kent Rita nu Pieter.
Ik denk dat hij, gezien zijn historie, als een echte Storms namens haar verhaal gaat halen bij deze oplichter en dat hij niet vertrekt eer hij de 135.000 toegezegde euro’s in zijn zak heeft. Pieter vindt het namelijk verschrikkelijk als mensen belazerd worden. Dat fluistert hij Nina elke nacht in haar opgewonden oor. En Nina is dan sprakeloos van zoveel eerlijkheid. Of zal Pieter van het klusje afzien uit angst dat hij door die oplichter keihard in zijn gezicht wordt uitgelachen? Dat die man hem naar huis stuurt omdat daar ook nogal wat werk ligt te wachten. Dat hij het oplichten van Nina heeft geleerd!
En Rita? Die loopt weer op krukken. Ze vertelde dat ze uitgleed en voor de tweede keer in een spagaat lag. In een spagaat! Grappig? Heel grappig. Grappig en vooral symbolisch.

    • Youp