Niet alle zakkenvullers op zwarte lijst

Een chocoladereep meejatten uit de supermarkt waar je als vakkenvuller werkt? Voorheen kwam iedereen die dat deed op een zwarte lijst terecht, maar dat gaat veranderen. Naar aanleiding van een waarschuwing van het College ter bescherming van persoonsgegevens gaan de Raad Nederlandse Detailhandel en de stichting Fraude Aanpak Detailhandel hun zwarte lijst aanpassen.

Winkelbedrijven stoppen met het registreren van alle vergrijpen, maar maken voortaan bij iedere fraudezaak aan de hand van verschillende criteria een belangenafweging voordat registratie in het waarschuwingsregister mogelijk is. Wel kan iedereen nog op de zwarte lijst terechtkomen, ook stagiairs en uitzendkrachten.

Vakbond FNV Bondgenoten is blij dat de detailhandel rekening gaat houden met het soort vergrijp, de leeftijd en de functie van de werknemer. Al zijn ze tegen het bestaan van een zwarte lijst, omdat „werkgevers hiermee op de stoel van de rechter gaan zitten”, aldus FNV Bondgenoten. De oplossing voor hen? „Gewoon aangifte doen bij de politie en overgaan tot ontslag.”