N-Korea geeft stukken vrij

Noord-Korea heeft donderdag documenten vrijgegeven over de plutoniumreactor in Yongbyon, de installatie waar het nucleair materiaal gemaakt zou zijn dat is gebruikt voor een kernproef in 2006. Dat is gisteren in Washington bekendgemaakt. De reactor werd vorig jaar gesloten.

Noord-Korea overhandigde eind vorig jaar al documenten aan de VS over zijn nucleaire programma. Maar die informatie is door Washington als onvoldoende ter zijde geschoven. De huidige 18.000 pagina’s informatie, die aan een speciaal hiervoor naar Pyongyang gereisde gezant zijn meegegeven, zijn bedoeld om de Amerikanen alsnog tevreden te stellen.

Politici in Washington hebben met scepsis gereageerd op de nieuwe informatie. Met name Republikeinse Congresleden vertrouwen de informatie niet. Zij vrezen dat president Bush zich toegeeflijk opstelt om vlak voor het einde van zijn ambtstermijn nog een diplomatiek succes te boeken.

Pyongyang staat op de Amerikaanse lijst van landen die terrorisme ondersteunen. De Noord-Koreaanse leider Kim Yong-il wil hier graag vanaf omdat het land veel hinder ondervindt van de opgelegde sancties. De Amerikaanse regering beschuldigde Noord-Korea er onlangs van Syrië te hebben geholpen bij de bouw van een kernreactor. Syrië heeft de beschuldigingen tegengesproken.

Een dreigende hongersnood in Noord-Korea, waar grote voedseltekorten zijn ontstaan na een door overstromingen mislukte oogst en een sterke daling van voedseldonaties uit met name China en Zuid-Korea, zet Kim verder onder druk om concessies te doen aan de Amerikanen in ruil voor noodhulp. (Reuters, AP, BBC)