Music Meeting festival van de mix

Het festival Music Meeting in Nijmegen heeft een lange traditie. Toch weet het zich nog ieder jaar uitstekend van de concurrenten te onderscheiden. Er is altijd iets bijzonders te horen.

Een salsaband met slechts één echte latino erin, kan dat eigenlijk wel? Dat het kan wordt dit Pinksterweekeinde bewezen tijdens de driedaagse Music Meeting in Nijmegen door Salsa Celtica. De band werd opgericht in het Schotse Edinburgh en bracht onlangs zijn vierde cd El Camino vol Spaanstalige titels zoals het hoort, maar wel gespeeld door een bezetting waarvan salsa-puristen gruwen. Want naast de vertrouwde trompet en timbales bespelen de orkestleden ook viool, accordeon, pennywhistle en doedelzak.

Salsa Celtico maakte in 2001 zijn Nederlandse debuut in een matig gevulde Paradiso-zaal en spotte daar ook met andere salsa-conventies. Bij Celtica geen oorverdovend knallend koper, geen ingestudeerde danspasjes en ook geen huilerige boleros die ‘echte’ salsa-bands gebruiken om te demonstreren dat er onder de macho-pantsers toch gevoelige zielen zitten.

Wat Celtica onder leiding van trompettist Tobey Shippey toen wel liet horen was een geslaagde combinatie van traditionele mambo’s en rumba’s met soms stokoude Keltische deunen. En dat alles losjes gebracht zonder enige militaire dressuur: u danst maar zoals het u het beste uitkomt en als u enkel wilt luisteren mag dat ook.

Zondag staat dit twaalfkoppige orkest inclusief zanger Lino Rocha in Park Brakkenstein ter afsluiting van een Afro-Latin Night. Onder diezelfde brede vlag spelen nog drie andere formaties: de groep Percussion Maddness van de Venezolaanse slagwerker Luisito Quintero, de groep A Lo Cubano met een Duitser en een Nederlander erin en het Trio Laviso dat gitaarmuziek van het eiland Guadeloupe mixt met jazzy ritmes.

Het woord ‘mix’ valt vaak in het programma van de Music Meeting en zo is het altijd geweest sinds dit festival 24 jaar geleden begon. Met aanvankelijk ook nogal wat ‘pure’ jazz erin, speelde het zich jarenlang in november af rond het Nijmeegse Keizer Karelplein, in De Vereeniging en de Stadsschouwburg.

Met de verhuizing naar Park Brakkenstein in 2004 werd het deels een openluchtfestival, deels gratis toegankelijk en deels een volksfeest voor iedereen. Daardoor ging het, onbedoeld misschien, lijken op andere festivals met wereldmuziek: Amsterdam Roots, het Tilburgse Mundial en Dunya in Rotterdam.

Toch, dankzij de expertise die de Music Meeting heeft opgebouwd, is er in Nijmegen altijd iets bijzonders te horen. Zo kent inmiddels iedereen de Malinese kora-virtuoos Toumani Diabate en de quasinomaden van Etran Finatawa uit de staat Niger die heerlijk exotisch ogen in hun design woestijngewaden.

Voor een aantal andere acts moet je echt iets weten van muziek om die op een festival te durven boeken. Zoals het twintigkoppige stoRMChaser van de Britse pianist/bandleider Django Bates, het Rootsproject van de Amerikaans/Israëlische/ Joods/ Arabische bassist Avishai Cohen en de Indiase slide-gitaar virtuoos Debashish Bhatthacharya.

Soms lijken fusions een tikje geforceerd, zoals bij de snarenspelers van 3MA die op papier slechts de eerste letters van hun moederlanden delen: MArokko, MAli en MAdagascar. Maar misschien spelen ze samen magistraal.

Dat de Music Meeting dit jaar ook nog van alles in de marge biedt, zoals clinics, workshops en masterclasses, maakt het festival extra interessant voor hen die zelf ook willen schitteren, al was het maar voor een halve minuut. Een rake klap op de timbales van Luisito Quintero, wie zou die niet uit willen delen?

Music Meeting: 10-12/5 Park Brakkenstein, Nijmegen. De concerten in De Kathedraal zijn rechtstreeks te volgen op internet: www.musicmeeting.nl. De NPS zendt de opnamen uit op Radio 6 op 21, 27 en 28/5 en op 11 en 18/6, telkens 22 uur.

    • Frans van Leeuwen