Microkrediet moet ook arme Amerikaan aan geld helpen

Muhammad Yunus werd een van ’s werelds bekendste armoedebestrijders door bewoners van sloppenwijken in Bangladesh aan microkredieten te helpen. Voortaan kunnen ook Amerikanen uit New Yorkse achterbuurten bij zijn bank terecht.

Volgens Yunus is de Amerikaanse economie, die door een kredietcrisis is getroffen, helemaal klaar voor zijn minileningen. „Een beter moment om hier voet aan de grond te krijgen is er niet”, zegt Yunus. „Het eigen stelsel werkt niet, was niet zo onfeilbaar als de banken zelf dachten.”

Twee jaar geleden kreeg Yunus de Nobelprijs voor de Vrede voor zijn werk. Nu geeft hij in de VS leningen uit van maximaal 3.000 dollar (1.950 euro). De leners worden geacht het geld in kleine ondernemingen te steken, bijvoorbeeld schoonmaakbedrijfjes of kapsalons. Hoewel het in strijd is met de antidiscriminatieregels, zijn tot dusver alle klanten vrouw. Zij zouden de aangegane verplichtingen beter nakomen.

Yunus’ Grameen America wil binnen vijf jaar 175 miljoen dollar uitlenen, tegen een rente van maximaal 15 procent. Ook gaat de bank armen overboekingen en hypotheken aanbieden – en dat op een markt die sinds de kredietcrisis op sterven na dood is.

Bijna 75 miljoen Amerikanen hebben geen bankrekening of toegang tot krediet omdat ze nauwelijks onderpand, ondernemerservaring of kredietgeschiedenis hebben. Deze groep mensen, de underbanked, heeft meestal wel een vast inkomen.

Deze week maakte de Amerikaanse centrale bank bekend dat banken strengere richtlijnen hanteren bij de beoordeling van de kredietgeschiedenis van potentiële leners. Ook eisen ze meer onderpand en brengen ze hogere kosten in rekening. Yunus: „Bankieren in Amerika kent duidelijk nogal wat zwakke plekken.”

Derdewereldremedie: pagina 23

    • Freek Staps