Hoog die hak

Weg met de designer-tassen, de seksloze ballerina’s. De killer heels zijn nu de hit.

1 Chloe 565 euro Nederland, Amsterdam, 16-04-2008 Pump Dames schoenen voor NRC Zaterdag & ecetera PHOTO AND COPYRIGHT ROGER CREMERS Cremers, Roger

Tijdens het staatsbezoek aan de koningin van Engeland had de Franse presidentsvrouw Carla Bruni flinterdunne flatjes aan haar voeten. Was het ex-model wel helemaal zichzelf? De verse first lady verkoos platte instappers boven een paar killer heels om niet boven haar machtige geliefde uit te torenen. Onomstotelijk staat vast dat vrouwen op magisch hoge hakken mannen meer plezieren. Puur uit liefde draagt Bruni in het bijzijn van haar man (wel gehakt) neutrale ballerina’s die haar voeten verlengen en vanuit modisch oogpunt ook nog só last season zijn.

Deze zomer zijn schoenen hoger en dus vrouwelijker dan ooit. Een trend die bijna twee jaar geleden werd ingezet op de internationale catwalks en heel wat modejournalisten deed vrezen voor een herhaling van het beruchte Naomi-moment uit 1993, toen het model tijdens een show van Vivienne Westwood legendarisch onderuit smakte. De oorzaak van haar mediamieke val kwam, zo onthulde Campbell onlangs, niet alleen door het torenhoge schoeisel maar vooral door een afzakkend slipje.

Het is schoenentijd. Alsof modehuizen vinden dat vrouwen nu wel genoeg tassen hebben leggen ze de nadruk op schoenen. Burberry, vroeger bekend om regenjassen nu om tassen, lanceerde deze zomer voor het eerst een designer schoenenlijn. Prada die al jaren verbaast met innovatief schoeisel brengt de meest opvallende schoen van het seizoen. Het model, met een kronkelende hak in bloemrijke art nouveau stijl haalde volop de pers. Er is altijd een kleine groep fashionista’s die ze móet hebben. Hoe overdadig het museumstuk op de catwalk en in de glossy’s verscheen, zo spaarzaam zijn ze te vinden in (Prada) winkels.

Het aanbod van hoge hakken, overigens een praktische mannenvinding uit het renaissance tijdperk, ruiters haakten zich ermee in stijgbeugels, heeft ook alles te maken met de heersende modetrends. Bij een tuniek, een iets over de heup hangende overgooier en hit van deze zomer, staan lange benen het mooist.

Een modieus en stabieler alternatief voor de scherpe, masochistische stiletto is de blokhak.]

    • Georgette Koning