Hoerige hakken

Christian Louboutin. Franse schoenontwerper (1963).

Wie: Christian Louboutin. Franse schoenontwerper (1963).

Waarom: Nieuwe schoenengod. Vergeet Manolo Blahnik, Jimmy Choo. ‘Loubi’ verovert de wereld zonder adverteren of het gratis weggeven van schoenen aan beroemdheden.

Berucht: De Piaf, stiletto’s van zwart lak met hakken van 13 centimeter hoog. Dodelijk. „Wil je rennen, koop dan sneakers”, adviseert Louboutin. Handelskenmerk: Alle ontwerpen zijn herkenbaar aan roodgelakte zolen.

Geniaal idee: Ontstond bij toeval toen Louboutin de roodgelakte nagels van zijn assistente zag.

Gerucht: Zijn stiletto’s (ver)dragen alleen lichtgewicht dames onder de zestig kilo.

CL liefhebbers: Angelina Jolie, Victoria Beckham, Catherine Deneuve, Madonna. Eerste visitekaartje was Caroline van Monaco. Die ontdekte in 1992 Louboutins pas geopende Parijse winkel. Een invloedrijke journalist zag dit en bazuinde het rond.

Duur: Gemiddeld 600 euro. Maatwerk bestellen kan ook, reken dan op paar duizend euro.

Bijnaam: limo-hakken.

Stijl: Ordi-chic.

Trend: De Louboutin- manicure. Deze nagelbehandeling is een hit in de Londense Worthington nagelsalon. Voor zestig pond lakken ze daar de bovenkant van de nagels zwart, en het randje van de nagel aan de onderkant rood.

Schoenenfascinatie : Als kind zag Louboutin in een museum een verbodsbord met daarop een stiletto met een streep erdoorheen (naaldhakkenverbod).

Carrière: Begint na een ontmoeting met Rogier Vivier, in de jaren vijftig schoenontwerper voor Christian Dior en uitvinder van de stilettohak.

Succes: Werkt al op zijn twintigste voor Chanel en Yves Saint Laurent.

Inspiratie: Showgirls in nachtclubs als de Folies Bergère. Ontwierp ooit voor danseressen perfecte schoenen zodat ze niet van de showtrap vielen.

Doorbraak: In de tv-serie Sex and the City werd Louboutins naam zo vaak genoemd dat het leek of hij ook een rol speelde.

Kunst en schoenen: In opdracht van David Lynch ontwierp Louboutin vorig jaar enkele fetisj-schoenen met hakken van 25 cm hoog. De regisseur fotografeerde ze voor een expositie in het Fondation Cartier in Parijs.

Bijzonder: Als een echte ster deelt Louboutin handtekeningen uit op zijn rode zolen.

Hobby: Aan de trapeze zwieren. De Parijzenaar heeft er een in zijn atelier hangen.

GK