Gsm aan front belt naar huis

De moeder van een Amerikaanse soldaat heeft de schrik van haar leven gekregen toen de mobiele telefoon van haar zoon tijdens een vuurgevecht in Afghanistan per ongeluk belde.

De gsm, die soldaat Stephen Phillips (22) in zijn zak had, belde tijdens het gevecht per ongeluk het nummer van zijn ouderlijk huis op het platteland van Oregon. Zijn moeder Sandie Petee en haar man Jeff Petee waren op dat moment boodschappen doen, maar na terugkomst troffen ze de drie minuten durende opname op hun antwoordapparaat.

Op de achtergrond waren vooral schoten te horen, maar er werd ook geschreeuwd en gescholden.

„Vorig jaar kwam een vriend van hem om in Irak en ik dacht alleen maar ‘oh, mijn God, dit kan de laatste keer zijn dat ik mijn zoons stem heb gehoord’”, aldus Sandie Petee. In paniek probeerden ze haar zoon meermaals te bereiken. Pas een paar uur later lukte het hem terug te bellen. Toen hij het fragment terughoorde, schaamde hij zich voor het vele gescheld. „Laat oma het maar niet horen.”

Niemand van Phillips’ eenheid werd gedood of raakte gewond tijdens het gevecht.

Zijn broer zette de opname in april op de website YouTube, waarop video’s kunnen worden uitgewisseld. Gisteren was het audiofragment meer dan een kwart miljoen keer afgespeeld. (AP)

Het fragment is te beluisteren via nrc.nl/buitenland