Giro d’Italia?

De Astana-ploeg, wegens dopingaffaires niet welkom in de Tour de France, start vandaag met sterke renners in de Giro d’Italia. Wordt de Giro spannender dan vorig jaar?

Tristan Hoffman, oud-profrenner, assistent-ploegleider Team High Road: „Iedereen hier [op Sicilië, waar Giro start] heeft het er over als het om de favorieten voor de eindzege gaat. De deelname van Astana geeft iets extra’s aan deze Giro. Goed voor de strijd in de top van het klassement dat er nu een paar favorieten bijgekomen zijn [sterke ronderenners als Tour-winnaar Alberto Contador, Levi Leipheimer en Andreas Klöden]. Het wordt een mooie, boeiende koers; de hele wereldtop is aanwezig. Ik verwacht Klöden en Leipheimer in de topvijf. Net als in voorgaande jaren zullen de Italianen in eigen land iets extra’s geven. Di Luca [winnaar vorig jaar] doet mee om de eindzege. De tijdrijders komen in deze Giro [met ploegentijdrit en drie individuele tijdritten] naar voren. Maar de laatste week is met de bergetappes extreem zwaar. De beste klimmer die niet te veel tijd verliest in de tijdritten, wint de Giro.’’

Erik Dekker, voormalig wielerprof, assistent-ploegleider Rabobank: „Door de deelname van Astana wordt het juist minder spannend. Ze zijn misschien niet zo goed voorbereid, maar ze zijn de te kloppen ploeg. Ze zijn extra gemotiveerd omdat ze de Tour niet mogen rijden. Contador, Klöden en Leipheimer zouden wel eens de drie podiumplaatsen kunnen gaan bezetten. De drie individuele tijdritten zijn niet in hun nadeel. Het zijn alle drie goede tijdrijders. Ze zijn zwaar favoriet, maar moeten wel opboksen tegen de Italiaanse renners. Dat kan een boeiend schouwspel worden. Alleen zie ik voor de eindzege dit jaar niet veel Italiaanse kanshebbers. Misschien Di Luca. Cunego doet niet mee; dat was toch een vaste waarde in de Giro.’’

Johan van der Velde, won in jaren tachtig drie maal puntenklassement Giro d’Italia: „Hoe meer jongens voor de eindzege rijden, des te beter voor de ronde. Het wordt spannender door de deelname van Astana. De renners zijn gemotiveerd omdat ze hier mogen starten en de Tour er niet in zit. In de Giro kunnen ze laten zien dat ze de Tour waardig zijn. Klöden [onlangs winnaar Ronde van Romandië] rijdt momenteel heel goed, ook Leipheimer gaat voor de topvijf. Misschien rijdt Contador wel de sterren van de hemel. Er zullen ook Italianen meestrijden. Het is hun ronde; in eigen land rijden ze super. Di Luca is dé Italiaanse favoriet. Hij wil zich bewijzen na die toestanden [dreigende schorsing van twee jaar wegens verdenking dopegebruik tijdens Giro 2007]. De tijdrijders zijn in het voordeel, maar deze Giro wordt toch in de bergen beslist.’’

Peter Post, oud-ploegleider, liefhebber van Giro: „Het wordt heel interessant, nu Astana toch is uitgenodigd. Deze Giro wordt door de aanwezigheid van heel goede renners als Contador, Leipheimer en Klöden spannender dan vorig jaar. Contador komt met een slechte conditie naar de Giro, maar kan zich misschien herstellen. Klöden rijdt goed de laatste weken, maar voor hem heeft de Giro misschien te veel steile klimmetjes. De Italianen zetten weer alles op hun ronde. Di Luca? Ik weet het niet, hoor. Jammer dat Cunego niet meedoet. Simoni is een jaartje te oud om met de favorieten mee te strijden, maar eindigt zeker in de toptien. Het is een vakman die de ronde zo goed kent. Het wordt in de bergen beslist. Het veld ligt open.’’

Jacques Hanegraaf, voormalig beroepsrenner, manager ProContintal-team Cycle Collstrop: „Ondanks de drie individuele tijdritten is deze Giro toch voor de klimmers. Het parcours heeft enkele beestachtig zware bergetappes; daar wordt het beslist. Ik verwacht een overwinning van Contador. Hij wil zich als Tourwinnaar bewijzen; zijn ploeg is sterk in de breedte. Dat zijn conditie nu minder zou zijn, hoeft niets te zeggen in een ronde over drie weken. Klöden zal het niet naar zich toe kunnen trekken, zoals vaker de afgelopen jaren. Verbazend trouwens dat Astana alsnog in de Giro start, terwijl ze niet meedoen aan de Tour. Dat is een barst in de hegemonie van de drie grote rondes, die de afgelopen jaren in achterkamertjes gezamenlijk bepaalden welke ploegen mochten deelnemen.’’

    • Pieter de Vries