Gespannen rust in Beiroet na strijd

Een shi’itische strijder in Beiroet rust uit met zijn waterpijp. De hoofdstad van Libanon wordt al dagen beheerst door straatgevechten. Foto AP A masked Shiite gunman smokes a water pipe as he rests in a Beirut street, Lebanon, Friday May 9, 2008. Shiite opposition gunmen seized control of large areas of Beirut's Muslim sector from Sunni foes loyal to the U.S.-backed government on Friday, in street battles that left 11 dead, security officials said. (AP Photo/Hussein Malla) Associated Press

In Beiroet heerste gisteravond gespannen rust nadat strijders van de Libanese shi’itische oppositie-organisatie Hezbollah zich met groot machtsvertoon meester hadden gemaakt van met name sunnitische delen van de stad.

Hezbollahleiders gaven aan vooralsnog niet uit te zijn op een bloedig conflict door een deel van hun strijders aan het eind van de dag terug te trekken naar shi’itische wijken. Libanese regeringsmilitairen namen hun plaats in. Ook bleven Hezbollah en geallieerde groepen uit de buurt van regeringsgebouwen en van de christelijke sector van de hoofdstad. Wel marcheerden zo’n honderd gewapende Hezbollahstrijders in camouflage-uniform door de hoofdstraat van het islamitische deel van Beiroet om de door het Westen gesteunde regering van premier Siniora duidelijk te maken wie werkelijk de macht heeft.

De Verenigde Staten veroordeelden het optreden van Hezbollah, dat volgens Washington door Iran en Syrië wordt gesteund. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Rice verklaarde dat Washington de regering blijft steunen. Volgens een woordvoerder van het Witte Huis praten de VS met andere landen over maatregelen tegen „degenen die verantwoordelijk zijn voor het geweld”. De straatgevechten hebben de afgelopen drie dagen zeker 18 levens geëist. Ze herinnerden de burgers aan de bloedige burgeroorlog van 1975-1990.

Zijn gemakkelijke opmars – die de door sunnieten gedomineerde regering als „een gewapende en bloedige coup” brandmerkte – versterkte volgens waarnemers de positie van Hezbollah in zijn machtsstrijd tegen de regering. Hezbollah eist voor zich en zijn bondgenoten zoveel zetels in de regering dat zij de facto vetomacht hebben. De machtsstrijd duurt nu bijna anderhalf jaar .

Hezbollah heeft de weg naar Libanons enige luchthaven gesloten door de toegangsweg te barricaderen. Een zegsman van de Hezbollah-oppositie zei dat de barricades er blijven totdat de crisis helemaal is opgelost. „Alles heeft met alles te maken. Beiroet blijft afgesloten tot er een politieke oplossing is.” (Reuters, AP, AFP)