Geen vuur in het bos

In het oosten en noorden van het land heeft de brandweer gisteren ‘Code droog’ afgekondigd. Dit betekent dat er geen vuurtjes mogen worden gestookt. Als gevolg van de aanhoudende droogte en het warme weer is dat hard nodig, zo oordelen de brandweerkorpsen.

Boven de betrokken gebieden voeren vliegtuigjes controles uit om brand vroegtijdig op te merken. In Twente en IJsselvecht wordt extra bosbewaking ingesteld. De brandweer houdt extra personeel achter de hand.

Wandelaars moeten voorzichtig zijn met vuur. Bij een brandmelding in een natuurgebied rukt de brandweer met groot materieel uit. In Utrecht staan zelfs speciale bosbrand-blusvoertuigen klaar om uit te rukken.

Het is nog niet bekend hoe lang de Code droog van kracht blijft. Dat hangt samen met de temperatuur en de neerslag. Volgens de brandweer Gelderland-Midden klinkt ‘Code droog’ overigens ingrijpender dan het is. Van een ‘verhoogde staat van paraatheid’ van de brandweer is geen sprake, aldus een woordvoerder. (ANP)