Film van de dag

The Last of The Mohicans Year: 1992 Director: Michael Mann Daniel Day Lewis Based upon James Fenimore Cooper's book PHOTOS12

The Last of the Mohicans. Vandaag zijn er twee bovengemiddelde westerns te zien. Om 15.20u vertoont BBC 2 Buchanan Rides Alone, uit de reeks geweldige films die regisseur Budd Boetticher samen met acteur Randolph Scott maakte. Eentje waarin de mythische elementen uit het genre in slechts 78 minuten vrijwel geabstraheerd worden. Michael Mann pakt het grootser aan in zijn versie – de zevende filmbewerking – van The Last of the Mohicans, naar het beroemde boek van James Fenimore Cooper. Het is een consciëntieuze update, met Daniel Day-Lewis als de na de dood van zijn Engelse ouders door de Mohican-Indianen opgevoede kolonist Hawkeye. Hij redt de dochters van een Britse kolonel uit handen van de wrede Magua en zijn muitende Huron-indianen tijdens de Engels-Franse oorlog. Het leidt tot een identiteitscrisis: aan wiens kant staat hij? Met avontuur, romantiek en natuurschoon. (Michael Mann, 1992, VS), RTL8, 22.00-0.00u.

    • André Waardenburg