Film van de dag

Scène uit The Full Monty, waarin het gaat om álles te laten zien (Peter Cattaneo, 1997, GB) RTL Nederland The full monty Deze foto is vrij van rechten voor publicatie bij redactionele artikelen Naamsvermelding fotograaf verplicht: 20th century fox 20th Century Fox

The Full Monty. Het is alweer elf jaar geleden dat The Full Monty de wereld veroverde. Er volgden veel varianten, waaronder een versie met vrouwen die voor een goed doel uit de kleren gaan, Calender Girls, het bijna even succesvolle Billy Elliott, waarin een jongen in een macho-omgeving op ballet gaat, en onlangs nog een Japanse film waarin een groepje meisjes in een koude, grijze mijnstad tegen de klippen op de hula gaat dansen. De overeenkomsten zijn legio: werkloosheid, ontslag, een wanhopige arbeidersklasse, mannen in crisis en het vinden van een manier om er weer bovenop te komen. In The Full Monty gaat een groepje werkloze mannen verder dan The Chippendales, de titel refereert naar álles laten zien, dus die onderbroek moet ook uit. Mooiste moment: de mannen die in de rij staan bij het arbeidsbureau en synchroon hun danspasjes oefenen. (Peter Cattaneo, 1997, GB), RTL7, 20.30-22.15u.

André Waardenburg