‘Fakkelmoe’

De vlam is weer aangekomen in China en dat heb ik geweten. Afgelopen week kreeg ik maar liefst drie faxen, vier telefoontjes en twee sms-berichten van BOCOG,  het Olympisch organisatiecommité van Peking, met de vraag of ik de fakkeltocht in de  zuidelijke provincie Zhejiang wilde verslaan. Opmerkelijk deze attentie van BOCOG want toen de moedervlam

tn_1.jpg

De vlam is weer aangekomen in China en dat heb ik geweten. Afgelopen week kreeg ik maar liefst drie faxen, vier telefoontjes en twee sms-berichten van BOCOG,  het Olympisch organisatiecommité van Peking, met de vraag of ik de fakkeltocht in de  zuidelijke provincie Zhejiang wilde verslaan.

Opmerkelijk deze attentie van BOCOG want toen de moedervlam in Peking aankwam, werd maar heel weinig westerse pers uitgenodigd om verslag te doen.Volgens de organisatoren waren alleen de belangrijkste media uitgenodigd, maar niemand natuurlijk die dat geloofde; de angst zat er goed in na de protesten in Athene waar het olympisch vuur op de berg Olympia werd aangestoken en overhandigd aan China.

Dat de tour nu nog steeds zoveel aandacht in de Chinese pers krijgt, is logisch. Chinezen zijn dol op rituelen en optochten en omdat de Spelen hun feestje is, willen ze daar zoveel mogelijk van genieten. Maar het westen is nu ʽfakkelmoe’. Misschien is daarom in de westerse media geen melding gemaakt van ongeregeldheden tijdens de fakkeltocht in de stad Shenzhen in de provicie Guangdong waar in het centrum van de stad een handjevol arbeiders de straat opging.

De ongecensureerde South China Morning Post meldde dat de televisie enkele seconden op zwart ging omdat vijf mannen zich plotseling op de fakkel stortten en probeerden de vlam te doven.

De Chinese autoriteiten verklaarden later dat de mannen overenthousiaste toeschouwers waren en dat er helemaal geen sprake was van een protestactie. Maar de onafhankelijk nieuwssite ʽAsiasentinelʼ zei dat twee mannen die er uitzagen als migrantenarbeiders de fakkeltocht hadden opgehouden en de vlam hadden uitgemaakt.

De stad Shenzhen staat bekend om het grote aantal stakingen. Vooral in havens eisen werknemers steeds meer hun rechten op.

Terwijl de fakkelestafette in de provicie Guangdong bezig was, werd een tweede  fakkel de berg Qumolangma (Mount Everest) opgedragen. Heel slim van de Chinezen want daardoor wist niemand wanneer de controversiele expeditie plaatsvond en kon de fakkel on der de beste weersomstandigheden omhoog. De expeditie werd live uitgezonden op de Chinese televisie. Na een tocht van negen uur werden de 36 bergbeklimmers vrijdag als helden ontvangen in een basiskamp op 5000 meter hoogte.

    • Bettine Vriesekoop