Een tweedehands topkeuken uit de VS

© Jorgen Krielen / Castricum, 02-05-2008 / American Kitchen van Jacob en Hanneke Aries. Krielen, Jorgen

Zijn vrouw Hanneke (38) moest even nadenken toen Jacob Aries (39) met alle macht een zogeheten American Kitchen wilde kopen. „Soms is het goed om je zin door te zetten.” In 1991 stond de keuken nog tentoongesteld in het Amsterdams Stedelijk Museum.

Zijn jullie zo gek op Amerika of op design?

„We zagen deze keuken bij vrienden thuis. En na drie jaar in het kleine keukentje van de vorige huiseigenaar te hebben gekookt, wilden we graag een nieuwe. Ik vond die American Kitchen direct een stoere keuken, met toch heel ronde vormen. Het is in ieder geval geen standaard geval dat iedereen heeft.”

U moest alleen uw vrouw nog weten te overtuigen?

„Ze vond de keuken te jongensachtig, te stoer. Ik heb haar overgehaald eens te gaan kijken in de showroom van de winkel. Eenmaal daar, moest ze toch toegeven dat deze wel bijzonder was. Dat kon ook niet missen, de keukens zijn originele exemplaren uit de jaren vijftig en zestig.”

De keuken is eigenlijk tweedehands?

„Het is een fantastisch ontwerp van Raymond Loewy, de bekendste industrieel ontwerper uit de Verenigde Staten. Hij was ook de ontwerper van de beroemde Greyhound-bus en heeft veel voor Coca-Cola ontworpen.”

En dat ontwerp werkt nog steeds?

„Hij heeft er goed over nagedacht. De scharnieren zijn zeer solide, het blad loopt gestroomlijnd af voor eventuele wateroverlast, de kastjes zijn greeploos en alles is van ijzer. De keukens worden op maat geleverd aan huis. Je kunt nog van alles krijgen, dat is het leuke. Je kiest de kastjes die je nodig hebt, het zijn losse compartimenten. Deze keuken kan van tien verschillende eigenaren zijn geweest, maar wordt opnieuw gespoten en lijkt weer als nieuw.”

De kleur lila was ook uw keuze?

„Mijn vrouw heeft de kleur uitgezocht. Omdat ze uiteindelijk overstag ging, zei ik dat zij de kleur mocht bepalen. Soms is het wel goed om je zin door te zetten.”

En wat heeft het allemaal gekost?

„Alleen de keuken zo’n 8.000 euro. Dat is een prima prijs, in de jaren zestig was de keuken verhoudingsgewijs veel duurder. Je kon er indertijd een Volkswagen Kever voor kopen.”

Een koopje dus.

„En de keuken behoudt zijn waarde. Niet dat dat belangrijk is, maar toch... Dat is wel wat anders met een IKEA-keuken. Ik hou ook meer van oude spullen. Ik heb een Mercedes-stationwagon uit 1982 en een bankstel en lampen uit de jaren zeventig. Spullen uit die tijd werden veel degelijker en met betere materialen gemaakt.”

Heeft u nog een droom?

„Daar heb ik nog niet zo bij stil gestaan. Hoewel... een huis met een grote tuin lijkt me fantastisch. Maar als we verhuizen gaat de keuken gewoon mee.”

Willemijn van Benthem

    • Willemijn van Benthem