Drie leden brandweer omgekomen

Bij een grote brand in een hal van een jachtwerf in het Drentse De Punt zijn gistermiddag drie brandweermannen om het leven gekomen. Ze waren lid van het korps van de vrijwillige brandweer van Eelde.

De toedracht was gisteravond nog niet duidelijk. De technische recherche kon nog geen onderzoek doen omdat het nablussen nog gaande was. Ook de oorzaak van de brand was nog niet bekend.

Het is de eerste keer in vijf jaar dat brandweermannen de bestrijding van een brand niet overleven. Voor het laatst gebeurde dat in 2003 bij een brand in de Koningkerk in Haarlem. Ook toen kwamen drie brandweermannen om. Zij werden bedolven onder een instortende muur.

De brand in jachtwerf Beuving in De Punt brak gistermiddag rond twee uur uit in een loods van 50 bij 20 meter, waar volgens de politie veel kunststofmaterialen lagen opgeslagen. Vijftien brandweerkorpsen uit Groningen en Drenthe rukten uit om het vuur te blussen. Het korps uit Eelde was als eerste ter plekke.

De brand ging met zware rookontwikkeling gepaard. Delen van de hal stortten in door het vuur. De brandweer adviseerde omwonenden ramen en deuren te sluiten, omdat er kunststofdeeltjes in de lucht konden zitten. Later werd dit advies ingetrokken. De gemeente Tynaarlo, waar De Punt onder valt, stelde een crisisteam samen. Het gebied rond het complex werd afgesloten voor alle verkeer, evenals de afritten van de nabijgelegen A28.

Volgens loco-burgemeester Henk Kosmeijer van Tynaarlo grijpt de dood van de brandweerlieden van 48, 39 en 29 jaar diep in de lokale gemeenschap in. „Bij het korps heerst een onnoemelijke verslagenheid”, zei hij gisteravond op een persconferentie in het gemeentehuis in Vries. De twee oudste slachtoffers waren zestien en 23 jaar bij het brandweerkorps actief; de jongste was sinds twee jaar aan het korps verbonden.

De overige leden van het relatief kleine korps (21 leden) werden gisteravond opgevangen in de kazerne. In het gastenboek op de site van de Eelder brandweer betuigden meer dan honderd brandweerkorpsen hun deelneming, waaronder een uit België. Ook veel particulieren deden dat.

Burgemeester Jan Rijpstra van Tynaarlo, die op 15 mei afscheid neemt, betuigde op de website van de gemeente zijn medeleven aan de nabestaanden. Hij was net op vakantie gegaan naar Zwitserland, maar keerde direct terug.