Citi: uitverkoop activa 500 miljard

Citigroup wil 500 miljard dollar (325 miljard euro) aan bezittingen van de hand doen om de bank rendabeler te maken. Inkomsten moeten met 9 procent groeien de komende jaren. Dit heeft de grote Amerikaanse bank en verzekeraar gisteren bekend gemaakt.

Het zijn de meest concrete plannen tot dusver van Vikram Pandit, die bijna vijf maanden geleden aantrad als nieuwe bestuursvoorzitter van de bank, om de problemen van de kredietcrisis te boven te komen. Citigroup heeft eerder al 38 miljard dollar aan bezittingen afgeschreven in verband met de crisis.

Het plan van de bank om de activa terug te brengen van 2.200 miljard dollar tot 1.700 miljard is onderdeel van een presentatie voor investeerders die Citigroup gisteren hield in een van de kantoren in New York. De activa die de bank wil verkopen zullen komen uit allerlei sectoren: aandelen, hypotheken en andere onroerend goed gerelateerde bezittingen, benevens niet nader aangeduide niet-kernactiviteiten. De opbrengsten uit recente verkopen van bedrijfsonderdelen als CitiCapital, CitiStreet en Diners Club vallen binnen het doelwit van 500 miljard.

De verwachte stijging van de inkomsten moet komen uit verdere kostenreductie. Dit betekent een vermindering van het aantal werknemers, aldus de hoogste financiëlen man van de bank, Gary Crittenden. Citi heeft sinds afgelopen zomer het aantal werknemers als teruggebracht met 13.200 mensen. Eind maart had de bank 369.000 werknemers.

De forse verkoop van activa doet het vermoeden rijzen bij analisten dat Citi nog meer verliezen zal moeten afschrijven. De koers van aandelen Citigroup hebben de afgelopen 12 maanden 55 procent van hun waarde verloren. Pandit staat onder sterke druk om iets te doen aan de moeilijke situatie. De bank zoekt onder meer extra fondsen bij rijke investeringsgroepen in het Midden Oosten.

In de chaos van kredietcrisis, verliezen, afschrijvingen en ontslagen vragen sommigen zich af of Citigroup wel de juiste vorm en strategie heeft. Pandit verzet zich tegen zulke twijfel. „Onze structuur is anders”, meent Pandit. „Wij geloven dat het juiste model een mondiale, universele bank is.” De nieuwe slogan die de bank heeft geïntroduceerd luidt: „Citi never sleeps.”(AP, Reuters)

Breaking views: pagina 29