Birma laat VS binnen

De Verenigde Staten mogen één vliegtuig met hulpgoederen naar Birma sturen. Dat heeft het militaire regime van het door een orkaan getroffen land gisteren laten weten. Naar verwachting komt de vlucht maandag aan. Het land, waar begin deze week door de ramp naar schatting tienduizenden doden zijn gevallen, blijft dicht voor hulpverleners.

„We zullen zo effectief mogelijk gebruik maken van de vlucht”, zei een woordvoerder van de Amerikaanse regering. Hij benadrukte de toestemming voor deze ene vlucht te waarderen, maar dat er nog meer moeten volgen om aan de behoefte te kunnen voldoen.

De Verenigde Naties (VN) legden gisteren hun vluchten enkele uren stil nadat de Birmese regering een zending hulpgoederen in beslag had genomen. „Alle voedselhulp en andere hulpgoederen die we binnen hebben kunnen krijgen, zijn geconfisqueerd”, zei een woordvoerder ven het voedselprogramma van de VN. De VN hadden de in beslag genomen ladingen met onder andere 38 ton energierijke biscuits – genoeg om 95.000 mensen te voeden – met trucks naar de Irrawaddy-delta willen brengen waar zich de meeste slachtoffers van cycloon Nargis bevinden.

Een woordvoerder van de Birmese regering bestreed dat de goederen in beslag zijn genomen en zei dat de overheid ze „zelf, zonder vertraging aflevert in de getroffen gebieden”. De Birmese regering maakte gisteren opnieuw duidelijk uitsluitend hulpgoederen en geld te willen ontvangen.

De Verenigde Naties hebben de wereld opgeroepen om tenminste voor 122 miljoen euro hulp bij elkaar te leggen. Tot op heden heeft de internationale gemeenschap een bedrag van 43 miljoen euro toegezegd. China is het enige land dat zijn steun direct naar het militaire bewind van Birma heeft gestuurd. China, Birma’s belangrijkste bondgenoot, heeft de internationale gemeenschap gevraagd om de hulp „niet te politiseren”.

Ondanks de buitenlandse druk op het Birmese regime om snel actie te ondernemen, is de hulp een week nadat cycloon Nargis het zuiden van Birma trof nog nauwelijks op gang gekomen. Naar schatting hebben 1,5 miljoen slachtoffers voedsel, medicijnen en onderdak nodig. (AFP, AP, Reuters)