Architecten moeten nadenken over hun daden

In NRC Handelsblad van 29 april staat op de kunstpagina een foto van het interieur van een `sportdome` bij een artikel over het Architectuurjaarboek van 2007. Het onderschrift bij deze foto luidt: `Sportdome voor asielzoekers bij opvangcentrum in Zaandam.` Ik moet zeggen dat de koepel er inderdaad prachtig uitziet op deze foto, maar het roept bij mij geenszins een prettig gevoel op. De koepel maakt namelijk onderdeel uit van een detentiecentrum voor zogenaamde `illegalen`. Een gevangenis dus, geen (gastvrij) opvangcentrum. De gedetineerden van de omliggende bajesboten zijn migranten die niet over de `juiste` papieren beschikken en hiervoor door de Nederlandse overheid worden opgesloten.

Helaas is er meer aandacht voor deze `beeldschone` architectuur dan voor de schrijnende omstandigheden op de bajesboten, eveneens als voor het onrecht dat deze onschuldige mensen wordt aangedaan. Dat architecten meewerken aan de bouw van deze en andere `beeldschone` illegalengevangenissen vind ik onbegrijpelijk, een mooie koepel bouwen verandert daar niets aan. Durf je opdrachten te kiezen. Wees kritisch, maak een statement.

    • Alphen A
    • Aafke Vermeulen Vormgever